Doi botoșăneni, tată și fiu, au intrat în greva foamei în fața Prefecturii, nemulțumiți că primarul nu le concesionează teren pentru pășunatul animalelor. Mihai Pintilie Vasile, din satul Oneaga, comuna Cristești, spune că primăria este obligată să-i pună la dispoziție un imaș pentru ca să-și ducă la pășune cele 300 de oi și 20 de vaci, însă primarul refuză acest lucru. Nemulțumirea bătrânului de 64 de ani este și mai mare dat fiind faptul că alți fermieri au primit pășuni iar el nu.
”Noi suntem fermieri și avem și certificate și nu avem unde să ducem animalele la pășunat. Animalele noastre sunt obligate să moară. Le ținem închise. Ar trebui să ne concesioneze primarul măcar 20 de hectare . La tot satul le-a dat iar nouă nu. Sunt oameni care au 30 de oi și au primit în concesiune peste 20 de hectare. Este obligat să ne dea prin legea pajiștelor”, a precizat Mihai Pintilie Vasile.
Bărbatul spune că va sta nelimitat în greva foamei, în ciuda problemelor de sănătate pe care le, bolnav de inimă și diabet.
”Nu pot suporta cum mor animalele de foame. Le-am crescut de mici și nu vreau să le las să moară de foame. Este dreptul meu legal. Băiatul meu este fermier și avea prioritate, însă a fost dat afară de primar. El ne-a cerut taxă de protecție și nu am dat nimic. Vom sta în greva foamei nelimitat, și pe timpul nopții și să meargă primarul să îngrijească de animale”, a spus grevistul.
Cei doi bărbați au făcut greva foamei și în urmă cu un an. Atunci, oamenii susțineu că deține în jur de 30 de hectare de teren în localitate, iar alții îi încalcă proprietatea fără ca oamenii legii să ia măsuri.
Prefectul județului, Dan Șlincu, susține că cei doi vor primi o suprafață pentru pășunat, însă mai mică decât cea cerută.
„Cunoaştem speţa dumnealor pentru că au recurs la această formă de protest şi anul trecut. Atunci ne-am deplasat în teren împreună cu specialiştii agricoli de la Primăria comunei Cristeşti şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie. La momentul respectiv lucrurile s-au lămurit. Anul acesta, cei doi au făcut o solicitare la Primăria Cristeşti pentru alocarea în concesiune a unei suprafeţe mai mari de păşune fără însă să dovedească efectivul de animale cu documente. Pentru efectivul de 280 de oi, având în vedere normativul de 23 de oi pe hectare, dumnealor vor primi în concesiune în jur de 15 hectare de păşune la nivelul UAT Cristeşti„, a precizat Șlincu.