De când au apărut și stațiile de călcat, pe lângă fiarele de călcat, călcatul rufelor a devenit o activitate ceva mai puțin stresantă decât era până acum. Dacă ai în plan, în viitorul apropiat, achiziționarea unei stații de călcat, trebuie să știi câteva lucruri despre acestea, pentru a lua cea mai bună decizie și cea mai potrivită pentru tine.
De ce trebuie să ții cont, atunci, când alegi stația de călcat ideală?
Orice om care a călcat în viața sa cel puțin o dată știe cât de incomod este să lucrezi cu un fier de călcat care nu dă un randament foarte bun. Călcatul este util nu doar pentru aspect, ci și pentru că dezinfectează țesăturile la temperaturi foarte mari, în funcție de natura fibrelor componente.
Trebuie să știi, din capul locului, că o stație de călcat este sensibil mai scumpă decât un fier de călcat. E adevărat, rezultatele sunt pe măsură, dar dacă nu îți permiți sau nu ai nevoie de mai mult, un fier de călcat își face suficient de bine treaba.
Dacă vrei, însă, rezultate, atunci când calci hainele, stația de călcat ar trebui să fie un ”must”. Deși este un dispozitiv mai voluminos decât fierul simplu de călcat, fiind formată din fierul de călcat și stația de andocare, care este un generator de aburi, stația de călcat a apărut în urma nevoii oamenilor de a avea haine călcate la calitatea firmelor de specialitate doar că acasă.
Consultând principalele site-uri de comerț online din România, îți poți face o idee despre brandurile care produc și comercializează stații de călcat cele mai apreciate. Acestea sunt Tefal, Philips, Bosch, Electrolux, DeLonghi, Braun sau Blaupunkt, dar și cele mai accesibile, ca preț, precum StarLight sau Heinner.
Dincolo de brand sau de preț, există multe alte aspecte de care trebuie să ții cont la cumpărarea unei stații de călcat. Printre acestea, talpa, capacitatea, indicatorii de performanță, funcționalitatea sau portabilitatea.
Talpa poate fi din aluminiu, inox, paladium sau materiale metalice acoperite cu plăci ceramice. Este cea mai importantă parte componentă a acestor produse, pentru că ea intră în contact direct cu țesăturile. În funcție de materialul din care este confecționată, se poate stabili și randamentul la încălzire. Un produs de calitate trebuie să alunece ușor peste orice tip de țesătură, reducând riscul de deteriorare a hainelor la minimum. Aluminiul se încălzește foarte rapid, dar se zgârie foarte ușor și se curăță dificil. Inoxul se încălzește mai greu, dar e mai rezistent la șocuri și zgârieturi. Ceramica protejează eficient împotriva deteriorării și alunecă foarte ușor. Așadar, depinde doar de tine, de preferințele tale și de felul în care utilizezi tu stația de călcat atunci când alegi materialul tălpii.
Volumul rezervorului de apă sau capacitatea stației de călcat este și el diferit de la model la model. Cu cât este mai mare capacitatea de stocare pentru rezervor, cu atât mai multe haine poți călca fără a fi nevoie să-l umpli din nou.
Așadar, ținând cont și de puterea stației de călcare (cu cât este mai puternic, consumă mai mult), de portabilitate (au dezavantajul că sunt mai grele și mai voluminoase decât fierul de călcat clasic) și de costuri, ai toate informațiile necesare pentru a-ți achiziționa o stație de călcat de calitate, la prețul pe care îl dorești.