Judecătorul Lăcrămioara Axinte de la Tribunalul Botoşani, care va candida pentru o funcţie de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), doreşte ca "Justiţia trebuie să-şi recâştige dreptul de a fi egală cu celelalte două puteri". Ea a declarat că, în cazul în care va fi aleasă în CSM, va solicita acestui organism "să aibă reacţii publice la orice încălcare a independenţei Justiţiei de către reprezentanţii celorlalte puteri sau în cazul în care, prin neîndeplinirea unor formalităţi prevăzute de lege, se aduc prejudicii grave funcţionării unor instituţii judiciare, cum este în prezent situaţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
Totodată, candidatul de la Tribunalul Botoşani afirmă că suspendarea "de drept" de către puterea executivă, prin ordonanţe de urgenţă, a executărilor silite a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi de natură salarială, reprezintă o imixtiune în actul de justiţie, "întrucât doar judecătorul are dreptul de a interveni în cursul executării unei hotărâri, prin acordarea unui termen de graţie sau suspendarea executării în cazurile reglementate de lege".
Printre obiectivele propuse ca potenţial membru CSM, Axinte are în vedere "trecerea, începând din 2011, a bugetului instanţelor în administrarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", "creşterea calităţii actului de justiţie", "respectarea legii în procesul de decizie al Plenului şi secţiei pentru judecători", dar şi "elaborarea unei strategii pentru creşterea gradului de credibilitate al Justiţiei".
Lăcrămioara Axinte are 45 de ani şi a absolvit în 2006 Facultatea de Drept a Universităţii Petre Andrei din Iaşi. Lucrează în magistratură din 1998, când a devenit judecător stagiar la Judecătoria Dorohoi. Între 2003 şi 2009 a fost judecător la Judecătoria Botoşani – complet specializat în materie penală şi cauze penale cu minori, iar de la 1 octombrie 2009 este judecător la Secţia Comercială, Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Botoşani