Prima serie de tratament balnear cu bilete puse la dispozitie, prin Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca (TBRCM), este programata incepand cu data de 18 martie 2019, cuprinzand 40 de bilete in statiunile Nicolina, 1 Mai, Covasna, Amara, Pucioasa si Moneasa.
TBRCM SA, avand ca unic actionar Casa Nationala de Pensii Publice, detine complexe balneare cu o capacitate hoteliera totala de 3.139 de locuri de cazare pe fiecare serie in treisprezece statiuni balneare din tara. In acest an vor fi puse la dispozitia pensionarilor precum si asiguratilor sistemului public de pensii maxim 19 serii de tratamente balneare a cate 16 zile fiecare, din care 12 zile de tratament. Complexele balneare aflate in proprietatea Casei Nationale de Pensii sunt urmatoarele: Amara( Ialomita), Bala ( Mehedinti), Bizusa ( Salaj), Covasna (Covasna), Geoagiu ( Hunedoara), Lacul Sarat ( Braila), Moneasa (Arad), Nicolina ( Iasi), Olanesti (Valcea), Pucioasa ( Dimbovita), Sarata Moneteoru (Buzau) si 1 Mai ( Bihor).
In acest an pretul unui bilet la un hotel de 2 stele este de 1.684 lei (1.388 lei in 2018) iar la hoteluri de 3 si 4 stele un bilet va costa 1.764 lei ( 1.452 de lei in 2018).
Pe langa locurile de tratament balnear puse la dispozitie in reteaua TBRCM SA, in completare, Casa Nationala de Pensii Publice urmeaza sa incheie si contracte cu alte unitati balneare de profil din tara. Pana la aceasta data la CJP Botosani au fost inregistrate 3.500 de cereri de bilete.
“HG nr.139/13.03.2019 stabileste modul de acordare a prestatiilor sub forma de bilete de tratament balnear pentru anul 2019, prin sistemul organizat si administrat de catre Casa Nationala de Pensii Publice. Criteriile de acordare a biletelor de tratament prin sistemul organizat si administrat de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, se aproba prin ordin al presedintelui CNPP. De mentionat ca in acest an, prin reteaua TBRCM vor fi puse la dispozitie un numar total de 59.622 de bilete la nivel national,in 18 serii, din care 15 % vor fi acordate cu titlu gratuit categoriilor de persoane prevazute de legi speciale. Capacitatea de cazare a TBRCM a fost imbunatatita in ultimii ani atat prin modernizarea bazelor de tratament cat si prin cresterea calitatii serviciilor de cazare si masa” declara directorul executiv al CJP Botosani, Cristina Elena Anton.
În anul 2018, au fost fost inregistrate 5.760 de cereri pentru acordarea de bilete pentru tratament balnear. La nivelul judeţului Botoşani, CNPP a repartizat un număr de 3.350 de bilete, din care au fost valorificate 3.161 bilete, reprezentând un procent de valorificare de 94,35%.
Un număr de 544 bilete de tratament a fost acordat gratuit, fiind repartizat, beneficiarilor de legi speciale, veteranilor de război, pensionarilor de invaliditate sau persoanelor incadrate in grad de handicap, după caz.