Mai multe unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani sunt în blocaj cu proiectele de apă-canalizare, din cauza normelor drastice impuse pentru funcționarea acestora.
Primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, susține că a cheltuit până acum pentru realizarea sistemului de apă și canalizare în comună nu mai puțin de 12 milioane lei, însă în momentul în care a făcut demersuri pentru obținerea autorizației și punerea în funcțiune a rețelei, i s-a spus că trebuie să scoată apă plată la robinet și că soluția tehnică nu este conformă.
”Suntem într-un impas mare. Ne-am construit proiecte de apă și canalizare iar acum , după ce am terminat proiectul tehnic, după ce am obținut inclusiv avizul SGA Botoșani, ne-am trezit că soluția tehnică nu este conformă, că noi efectiv trebuie să scoatem apă plată. Avem niște indicatori dramatici, cum sunt în Germania. Nu primești aviz. Aproape trei sferturi din județ și cred că 100% din sistemele de apă care folosesc apa din surse proprii și după vorbim și de canalizare-epurare nu au autorizație, indiferent de fondurile pe care au fost construite: europene sau guvernamentale. Nimeni nu are aviz de gospodărire a apelor. Județul Botoșani este sortit unui eșec al proiectelor de apă canalizare epurare, pentru că suntem așezați în Bazinul superior al Jijiei și având un debit mic sau seci, condițiile sunt altele. Sunt norme drastice. Eu am fonduri europene, țin bani europeni de un an de zile, am plătit dobândă la ei și nu pot da drumul deoarece Apele Române îmi dă condiții care sunt cu totul diferite de faza de la studiul de fezabilitate. Înseamnă sute de miliarde băgate deja în pământ până la această oră, care înseamnă neconformitate și care nu vor primi în viitorul apropiat aviz de gospodărire a apelor pentru că nu respectă acele condiții la stația de epurare. Este grav, este de departe cea mai mare cheltuială de bani inutili care va duce la amenzi către comunități”, a precizat primarul comunei Pomârla.