Secțiile Spitalului Județean ”Mavromati” sunt tot mai aglomerate, iar deficitul de medici se acutizează. În primele două luni ale anului în curs au fost înregistrate 11.000 de internări la Spitalul Județean, cu 2.500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cadrele medicale fac față cu greu situației, iar medicii de pe secții se mai ajută între ei.
”Avalanșa de pacienți este din ce în ce mai mare anul acesta. Cadrele medicale fac față cu greu. Majoritatea pacienților sunt vârstnici. Pe secția medicală unde lucrez eu, de exemplu , sunt cinci pacienți cu vârsta de peste 90 de ani, iar mai bine de jumătate din pacienți au peste 80 de ani. Este pacient vârstnic, care pe lângă problemele medicale sunt mai speciali, mai pretențioși și necesită mai mare atenție. Ne străduim să facem față. Pe perioada de după sărbătorile de iarnă și până la Paști este o afluență mai mare de pacienți în secțiile spitalului, dar pe de o parte sunt boli cronice care se agravează la pacienții vârstnici, iar majoritatea dintre ei sunt singuri”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Întrebat cum poate fi descris un act medical făcut de un medic care are gardă o dată la două zile, Alexandroaie a spus că epuizant și riscant.
”În anumite specialități există și medici din alte secții care fac linia de gardă. La oncologie, de exemplu, mai făceau la un moment dat linia de gardă colegi din medicină internă, pentru că sunt puțini și acolo”, a mai spus medicul botoșănean.
În urmă cu două săptămâni, un medic de la Spitalul Județean a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-a prăbușit din picioare, din cauza epuizării.