Pesta porcină africană din gospodăria ocolului silvic din Pomârla a fost confirmată și de analizele de laborator de la București. De asemenea, există suspiciune de pestă porcină africană și la gospodăria îngrijitorului, dată de analizele făcute la laboratorul din Suceava. Reprezentanții Comitetului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit, vineri după-amiază, și au cerut cetățenilor din zonă să nu sacrifice porcii din gospodării.
„Cei doi porci din gospodăria domnului Asaftei Petru, îngrijtorul Ocolului Silvic din Pomârla, s-a constatat că au fost infectați cu PPA. Toți cei patru porci au fost uciși, dar putem considera că factorul care a răspândit virusul PPA poate fi și cel uman. În acest moment nu putem lua în calcul sacrificarea porcilor din Pomârla pentru că acele locații sunt izolate, dar în momentul în care, în perioada următoare, mai apare vreun focar de Pestă Porcină Africană vom lua în calcul și sacrificarea porcilor pe o rază de trei kilometri”, a declarat prefectul Dan Șlincu.
Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a declarat că proprietarii celor patru porci domestici uciși și incinerați vor fi despăgubiți la valoarea de pe piață a cărnii de porc. De asemenea, în ședință s-a decis ca porcii de pe o rază de trei kilometri din jurul focarului să nu fie deocamdată uciși, doar dacă în intervalul de șapte zile mai apare un focar.
În paralel, în comuna Pomârla s-a derulat o campanie de prindere și ucidere a câinilor vagabonzi, care pot transmite ușor virusul.