Femeia ucisă de SIDA era sănătoasă tun în acte: Medicii de familie şi laboranţii anchetaţi pentru fals

Irina Huţanu (41 de ani) era însărcinată în luna a IV a când a făcut testul HIV la laboratorul Midaed din Botoşani. Deşi era clar infestată în urma relaţiior sexuale cu soţul ei, rezultatul analizelor a ieşit negativ. Şefa laboratorului crede că la acea dată nu erau formaţi anticorpii antihiv şi de aceea analizele au ieşit bune.

Femeia ucisă de Sida voia să facă avort în luna a VII a

Medicii de la Maternitatea Botoşani susţin că Irina Huţanu a vrut să facă întrerupere de sarcină în luna februarie când a aflat că este însărcinată. Asistent medical, femeia de 41 de ani le-a spus medicilor că nu şi-a dat seama că este  însărcinată pînă în  luna  a VII a

Mi-a spus că era convinsă că este la menopauză şi nu îşi doreşte sarcina de ruşinea colegilor de serviciu. I-am explicat că la şapte luni nu putem face  chiuretaj şi i-am sugerat să meargă la psiholog" a declarat dr. Gladiola Ilcu, medic curant Maternitatea Botoşani. Chiar dacă susţine că nu ştia nimic de sarcină , Irina Huţanu a venit la Maternitate cu toate analizele la zi, ca orice gravidă responsabilă. Printre analize se afla şi testul HIV care arăta că femeia nu este bolnavă.

Irina Huţanu a adus pe lume o fetiţă de 2630 de grame, prin cezariană. Medicii care au asistat-o cred că fetiţa a avut noroc cu carul „ Dacă nu năştea prin cezariană, pruncul avea şanse de 99% să ia boala" a mai spus medicul Ilcu.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că Valentin C.  a mai infectat trei persoane cu virusului HIV. Este vorba despre două tinere şi un coleg de celulă de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani pe care l-a convins că va scapa de puşcărie dacă este purtătorul virusului. Procurorii au demarat cercetări în acest sens.

Valentin C, acuzat că şi-a îmbolnăvit în mod voit soţia, a făcut recurs faţă de măsura arestării preventive pentru 29 de zile. Dosarul se află acum la Tribunalul Botoşani.

Bărbatul este cercetat doar pentru răspindirea în mod intenţionat a unei boli transmisibile. Procurorii vor să îl pună şi acuzaţia de omor dar nu au cadrul legislativ " Este un caz unic la nivel naţional. Legea prevede puşcăria de la 5-15 ani pentru transmiterea bolii dar nu are în vedere şi formele agravante ale acestei infracţiuni, în cazul nostru,  decesul persoanei. Încercăm să găsim o soluţie să îl tragem la răspundere pentru omor" a declarat Titiana Ungureanu, prim procuror adjunct Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Medicii de familie şi laboranţii sunt bănuiţi de măsluirea actelor medicale . „Cercetările vor fi extinse şi asupra persoanelor care au eliberat certificatele prenupţiale şi documentele necesare formalităţilor de căsătorie în care au fost consemnate date nereale, persoanele în cauză urmând să fie cercetate sub aspectul săvârşirii de fals şi uz de fals" a declarat procuror Aurel Simion, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Pe 10 noiembrie 2009, Irina Huţanu a primit buletinul de analiză care arată că femeia de 41 de ani nu este bolnavă de SIDA chiar dacă aceasta întreţinuse relaţii sexuale neprotejate cu soţul infestat  şi era gravidă în luna  a IV a .

Cu toate acestea, laboranţii nu au găsit virusul în sângele femeii. „ Este posibil ca femeia să fi fost în ceea ce numim fereastră imunologică, adică se afla în perioada în care se formează anticorpii antihiv. Această perioadă este de maxim trei luni" a declarat chimistul Violeta Mincu, şefa laboratorului Midaed. 

Sarcina de patru luni în momentul efectuării analizelor demonstrează clar că perioada de instalare  a virusului era depăşită,  iar boala trebuia să fie depistată în sânge.

Şefa laboratorului a fost cea care a lucrat analiza Irinei Huţanu. „ Asistenta i-a luat femeii sânge iar eu am lucrat analizele. Nu s-au confundat epubetele din laborator şi nici nu a fost adus sângele altei persoane. Nu am niciun dubiu legat de rezultatul negativ" a spus Violeta Mincu, şefa laboratorului. Cu toate acestea, legiştii au stabilit că moartea femeii a survenit din cauza complicaţiilor provocate de SIDA, boală transmisă de soţul infestat.

cartoane_castilio3.jpg