Mai mulţi funcţionari din Instituţia Prefectului şi implicit serviciile subordonate au mers, marți, la Centrul de Transfuzii Sanguine şi au donat sânge, contribuind astfel la remedierea crizei permanente cu care unităţile medicale se confruntă.
Printre donatori s-au aflat și prefectul Dan Șlincu, șefii de la Pașapoarte și Permise, Alin Popovici și, respectiv, Marian Ceornea.
„Suntem cu toţii donatori permanenţi, însă este prima oară când ne strângem atât de mulţi la donare. Alături de mine au fost şefi de serviciu şi colegi din Instituţia Prefectului. Consider că trebuie să facem acest lucru ori de câte ori este posibil şi nu este mulţumire mai mare decât aceea că ştii că ai făcut ceva cu adevărat important. Nu e greu deloc, trebuie doar să vrem să facem un bine pentru ceilalţi”, a declarat prefectul Dan Şlincu.
Donator de sânge poate fi orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate şi care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50 kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fiți sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aiba sau să fi avut următoarele boli:
-hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.