Cel mai scump tratament efectuat, in 2010, pentru un bolnav internat in Spitalul Judetean Mavromati Botosani este de aproape 15.000 de lei, sustine directorul spitalului, Ovidiu Mimor. Banii sunt decontati de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, insa medicii sustin ca nu costul tratamentului conteaza in momentul unei interventii asupra unui pacient, ci dorinta ca el sa fie salvat.
Paradoxal este ca tratamentele costisitoare sunt aplicate, de regula, unor persoane aflate in stare grava, care, ulterior, se sting din viata.
„Costul unui bolnav poate trece de 10.000 lei. Depinde şi aici. Nu poţi să zici că un decedat care moare după o zi de spitalizare costă foarte mult, dar sunt bolnavi care necesită un tratament deosebit şi se caută să se salveze viaţa. Atunci nu mai ţinem cont de bani. Facem noi economii în anumite sectoare, dar când este propblema de un caz grav nu ne mai gândim la economii. Tratarea unui caz grav poate ajunge şi la sute de milioane lei”, a spus medicul Ovidiu Mimor, managerul Spitalului Judeţean.
Potrivit statisticilor prezentate de Spitalul Judeţean, cele mai costisitoare sunt cazurile de pe Reanimare, respectiv persoanele care au suferit accidente sau care au fost spitalizate în urma unor agresiuni. Anul acesta, de exemplu, pentru o persoană care şi-a injectat voluntar în venă o substanţă necunoscută spitalul a cheltuit 7000 lei.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean spun că pentru mii de cazuri de agresiune s-au cheltuit zeci de milioane de lei, rezolvarea unor astfel de cazuri depăşind cu mult valoarea DRG-ului decontat de instituţia de asigurări de sănătate care este de 1.500 lei .
„Sunt foarte multe cazuri care depăşesc această valoare. Sunt mult mai multe cazuri decât anul trecut, iar asta înseamnă că oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi. Sunt cheltuiţi mulţi bani pentru accidentele rutiere, dar şi datorită unor complicaţii a bolilor. Noi tratăm bolnavul, dar el poate să aibă şi alte complicaţii şi automat creştere valoarea. Lumea este şi foarte bolnavă. Sunt oameni care stau până în ultimul moment, noi investim o groază de bani în ei ca să îi facem bine, în situaţia în care noi stăm cum stăm. Nu avem ce face. Noi trebuie să îl facem bine”, a declarat un angajat din cadrul spitalului.
Aceleaşi date statistice relevă faptul că peste zece cazuri au necesitat costuri mai mari de 10.000 lei pentru a fi salvate.
„Spitalul, cu cât are un caz mai complex, proceduri mai complexe, cu atât are un indice de complexitate mai mare. Spitalul Judeţean are un ICM de 1,19, Spitalul Dorohoi un indice de 0,74, Spitalul de copii 0,85, iar Maternitatea 0,76”, a precizat Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani.