Cu toate că am fi tentați să credem că zăpada și gheața specifice iernii provoacă un număr ridicat de incidente nefericite în trafic, sezonul cald de primăvară-vară vine cu o sumedenie de factori care cauzează, conform statisticilor, mai multe accidente rutiere.
Deși factorii principali sunt viteza excesivă, consumul de alcool sau de substanțe interzise, teribilismul în trafic cât și condițiile climaterice instabile influențează carosabilul și pot duce către producerea de accidente rutiere.
În timp ce majoritatea șoferilor sunt conștienți de faptul că iarna este însoțită de condiții climatice nefavorabile, mulți nu își dau seama de impactul fluctuațiilor meteorologice care apar deseori primăvara. Mai mult, conform statisticilor, în timpul celor două sezoane mai călduroase au loc de 8 ori mai multe accidente decât iarna. Ploile de sezon și șoselele umede contribuie major la declanșarea incidentelor rutiere. Pe de altă parte, șoferii neexperimentați, care se tem de condusul pe gheață și polei, așteaptă luna martie să se aventureze pe carosabil.
Cum afectează mai exact condusul condițiile meteorologice?
- Ploaia, în special cea densă, care este des întâlnită în sezonul de primăvară și de vară, este una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Accesand acest link, puteti gasi cateva sfaturi utile despre cum sa preveniti accidentele in sezonul ploios. Chiar dacă nu vorbim neapărat de furtuni, precipitarea oricărei cantități poate să ducă la:
- probleme de vizibilitate;
- tracțiune slabă;
- drumuri blocate din cauza inundațiilor;
- distragerea atenției la volan a șoferului.
Carosabilul umed, cum ar fi cel care rezultă frecvent din ploi torențiale, este cel mai periculos dintre toate când vine vorba de impactul pe care îl pot avea evenimentele meteorologice asupra numărului de accidente. Căile de circulație umedă fac dificilă oprirea bruscă a vehiculelor sau efectuarea de manevre rapide. In cazul unui accident de acest gen, exista asigurari ce promit acoperirea daunelor. Va sfătuim sa contactați avocați specializați în accidente rutiere pentru a vă îndruma în rezolvarea problemelor de ordin juridic. Accesați următorul link: http://jgv.ro/despagubiri-accident-rutier-daune-accident-auto-informatii-utile pentru a afla tot ce trebuie să știți despre acest subiect.
- Ceața este un alt eveniment meteorologic nefavorabil, care poate crește riscul de accidente auto. Atunci când ceața este extrem de densă și care apare adesea în timpul orelor de dimineață, când oamenii se deplasează la locul de muncă, viziunea poate deveni atât de afectată în mod semnificativ încât șoferii pot întâmpina dificultăți în a vedea drumul în sine, să nu mai vorbim de alte vehicule, oameni sau animale. Vitezele mari de trafic și frustrarea conducătorilor auto contribuie la un risc mai mare pentru accidentele vehiculelor în condiții de ceață.
Ce trebuie să facă șoferii pentru a evita accidentele?
Din fericire, există o serie de lucruri pe care șoferii le pot face pentru a reduce riscul de a se implica în accidente în timpul vremii de primăvară.
- Anvelopele joacă un rol important în reducerea riscului unui accident când carosabilul este umed datorită furtunilor de primăvară. Pur și simplu asigurați-vă că anvelopele sunt umflate corespunzător și că suprafața de rulare este în stare bună poate merge mult. În plus, selectarea anvelopelor care sunt proiectate pentru a împinge apa în lateral de vehicul poate ajuta la îmbunătățirea tracțiunii.
- Ștergătoarele de parbriz de bună calitate, care sunt în stare bună de funcționare, pot avea un impact semnificativ asupra vizibilității când plouă.
- Prin încetinirea vitezei în condiții de siguranță, șoferii își vor spori capacitatea de a reacționa în mod eficient, ceea ce poate ajuta la prevenirea accidentelor și la reducerea severității leziunilor suferite în momentul producerii unui accident.
Deși vă puteți lua toate aceste măsuri de siguranță, nu sunteți singurii participanți la trafic, astfel că într-un moment fatidic, puteți fi părtași la un astfel de incident. În mod evident, primul pas este să anunțați organele competente dar ulterior puteți avea nevoie și de alte demersuri pentru a obține asistență în vederea obținerii despăgubirilor.