Bugetul pe care îl va primi Primăria Botoșani pe 2019 nu asigură funcționarea până la sfârșitul anului. Flutur: Vă spun că nu este lapte și miere este doar fiere în momentul de față

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a declarat joi că bugetul pe anul 2019 va acoperi doar trimestrul I și II și o parte din trimestrul III. El a spus într-o conferință de presă că a crezut până în ultimul moment că există parteneri de dialog în Guvern, însă nu a constatat decât că guvernanții încearcă să regleze marile probleme cu care se confruntă bugetul național prin bugetele localităților.

Edilul municipiului Botoșani a afirmat totodată că Guvernul a oferit cu toată inima ”mărul otrăvit” dintr-un paner cu mere.

Lucruri pe care eu le-am anticipat, le-am spus de foarte mult timp, că nu avem posibilitatea să facem un buget fezabil, un buget acoperitor pentru toate problemele pe care le avem s-au adeverit. A fost exact ca în povestea aia cu Albă ca Zăpada când vine mama cea rea și dă mărul otrăvit. Mărul otrăvit ne-a fost dat cu toată inima dintr-un paner cu mere care ar fi trebuit să însemne creștere economică și un program de guvernare realizat până în cel mai mic amănut că toată lumea trăiește bine în România, că este lapte și miere. Vă spun că nu este lapte și miere este doar fiere în momentul de față”, a precizat Flutur.

Potrivit unor calcule făcute de reprezentanții municipalității, în urma anunțatei majorări a cotei defalcate din impozitul pe venit, bugetul municipiului Botoşani va creşte de la 43,2 milioane de lei la 60,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 17 milioane de lei. Flutur susține că în schimb, cheltuielile sociale transferate la administraţia locală sunt estimate la 18,49 milioane de lei, iar asta înseamnă o pierdere pentru municipalitate de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Ne-am făcut niște calcule și o să spun ce înseamnă mărul otrăvit. Mărul otrăvit vine dintr-un discurs halucinant pentru toată lumea care spune că v-am mărit bugetele, bugetele erau ale noastre, nu vă mai dăm 43% din impozitul pe venit vă dăm chiar 60% din impozitul pe venit. Foarte frumos și o să auziți discursul că vom primi foarte mulți bani. Dar una este să primești bani și în același timp să îți dea o sarcină bugetară care înseamnă mai mult decât banii pe care îi primim. Noi și așa aveam o mare problemă cu bugetul. Am spus că dacă nu vom primi din impozitul pe venit o cotă mai mare, nu ne descurcăm. În momentul de față am primit o cotă mai mare, dar și obligații care fac în așa fel încât ceea ce am primit  nu numai să nu conteze pentru noi, ba ne dau și obligații în plus. Calculul ne spune, păstrând proporțiile de anul trecut, fără această pierdere din ianuarie, dacă anul trecut am încasat pe impozitul pe venit 43, 2 milioane lei ce reprezenta cota de 43% cu luna ianuarie mărită,  că dacă aplicăm 60% aul acesta vom încasa undeva la 60,2 milioane lei. Numai că cheltuielile pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap, a însoțitorilor, sunt estimate la 18,4 milioane lei. Noi rămânem, după această creștere că ni s-a dat dar ni s-a și luat, la un impozit pe venit de 41,7 milione lei, mai mic față de anul trecut cu aproape 1,5 milioane lei. Nu numai că speram că o să ne echilibrăm bugetul cu sumele din bugetul pe venit, din contra luăm mai puțin. Vom reuși să acoperim cheltuielile undeva pe primele două trimestre și o bucată din trimestrul III. În rest Dumnezeu cu mila”, a declarat Flutur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *