Nouă comune din județul Botoșani sunt sub supraveghere după apariția virsului de pestă porcină. Luni, a ajuns la Botoșani și vicepreședintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Octavian Ilisoi, care s-a deplasat în județ alături de prefectul Dan Șlincu pentru a vedea cum se prezintă situația în cele nouă unități administrativ-teritoriale monitorizate.
De asemenea, s-au stabilit șapte echipe care se vor deplasa în locuirile cu pricina cu scopul de a informa populația, în vederea prevenirii apariției bolii.
”Încă de ieri, în Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a decis pentru o bună comunicare să ne deplasăm în zona afectată. Sunt în zona de supraveghere nouă UAT-uri care au mai multe localități. Sunt convocați primarii, șefii posturilor de poliție, medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial. În DSVSA am stabilit șapte echipe care se vor deplasa în teritoriu pentru informarea populației, inclusiv se vor înmâna fluturași cu aceste câteva restricții sau măsuri de prevenire a aparției bolii. Ne vom întâlni pe cele două centre, unde vor participa cei menționați mai sus, se vor discuta măsuri. În plus, unitățile locale de sprijin la nivelul celor nouă UAT-uri sunt activate și vrem să vedem cum stau cu stocul de materiale de intervenție, mă refer la echipamente, un stoc minim de dezinfectant, ca în caz că se întâmplă ceva să putem interveni. Vrem ca proprietarii să înțeleagă măsurile care trebuiesc luate, să nu creăm panică și să respectăm un plan în interesul nostru și al lor”, a menționat directorul adjunct al DSVSA Botoșani, Ovidiu Airimițoaie.
Virsul pestei porcine africane a fost identificat în județ, în apropierea localității Alba, comuna Hudești, la cadavrul unui porc mistreț. O primă măsură luată a fost interzicerea pentru scurt timp a vânătorii, precum și uciderea porcilor mistreți din zona afectată.
În gospodării, oamenii pot să-și sacrifice animalul cu condiția să anunțe medicul veterinar pentru un examen clinic. De asemenea, creșterea porcilor să se facă în spațiu închis.
”Animalul bolnav elimină virsul prin toate secrețiile și excrețiile. Orice cetățean, în momentul în care ajunge la locația unde își ține animalul, la acel țarc sau intră în acel țarc să nu intre cu încălțămintea cu care a fost în pădure după lemne”, a mai spus adjunctul DSVSA Botoșani. Airimițoaie.