Directia pentru Agricultura Botosani a prelevat probe de la soia despre care se presupune ca este modificata genetic

video

Autoritatile agricole din Botosani au prelevat probe in cazul presupusei culturi de soia modificata genetic la Corlateni si Dimacheni. Directorul Directiei pentru Agricultura, Cristian Delibas, sustine ca probele au fost inaintate Laboratorului de Bioresurse Alimentare de la Bucuresti, pentru a fi expertizate.

Daca se va confirma ca soia este modificata genetic, proprietarul, Costel Gavril, risca o amenda de 80.000 de lei din partea Garzii de Mediu, institutie abilitata sa aplice sanctiunea contraventionala, la sesizarea Directiei pentru Agricultura.

Mai multi voluntari Agent Green sustin ca au descoperit o cultura ilegală masivă cu soia modificată genetic (MG) din satul Corlăteni, judeţul Botoşani.

Cultura a fost descoperită săptămâna trecută de "Unitatea pentru Crime de Mediu" a organizaţiei. Probele pozitive preliminare au fost trimise atunci la laboratorul Umweltbundesamt din Viena care este certificat pentru analize OMG. Rezultatele oficiale au sosit ieri şi au confirmat că soia este modificată genetic. Voluntarii au delimitat perimetrul, au afişat bannere cu mesajul "STOP OMG", au marcat parcela cu însemnul ce reprezintă riscul biologic şi au incendiat primele plante MG ieşite în cale, obligaţia distrugerii totale revenind fermierului prins în ilegalitate. 

"În acest moment avem certitudinea că soia pe care am descoperit-o este modificată genetic şi că trebuie stopată imediat. Dăm o mână de ajutor comisarilor de mediu si distrugem primele plante din cultura ilegală prin incendiere pentru a ne asigura că nicio sămânţă de aici nu va ajunge în farfuriile oamenilor sau că nu va da naştere unui nou organism modificat genetic în sol românesc", a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.