Aproximativ 5.500 de elevi din județele Botoșani și Iași au beneficiat în ultimele opt luni de sesiuni gratuite de prevenire a virusului HIV prin proiectul „Stand-up: educație pentru prevenirea HIV”, iar costul pentru fiecare elev informat este de numai 6 lei.
Proiectul Asociației Semper Musica, finanțat prin fondul Fundației Orange „Susține un ONG!” propune o metodă inedită de a informa tinerii de liceu din zonele rurale despre bolile cu transmitere sexuală: prin sesiuni care îmbină informația cu elemente de stand-up comedy.
Aproape 5.000 de tineri din 15 licee aflate în localități din județele Botoșani și Iași au beneficiat de sesiuni gratuite de informare despre virusul HIV, iar alți 500 de tineri din toată țara au primit consiliere de specialitate prin aplicația WhatsApp. Ei au avut întrebări legate de modul de transmitere a virusului, de folosirea corectă a unui prezervativ și alte aspecte asemănătoare.
Valoarea totală a finanțării primite din partea Fundației Orange a fost de 32.000 lei, ceea ce înseamnă o investiție de numai 6 lei pentru fiecare dintre tinerii informați cu privire la infecția cu virusul HIV și la alte infecții cu transmitere sexuală. În felul acesta, investiția în prevenire este semnificativ mai redusă decât costurile necesare pentru tratamentul împotriva virusului, în cazul unei infecții de acest tip.
„Asociația Semper Musica și-a propus pe termen lung să folosească 80% dintre fondurile primite pentru serviciile acordate beneficiarilor proiectelor. Costul de 6 lei/tânăr informat reflectă strategia noastră de a direcționa cât mai multe fonduri către beneficiarul final. De asemenea, este clar că activitatea de prevenire este mai puțin costisitoare decât o testare HIV sau tratamentul pentru HIV. Și atunci, o activitate continuă și susținută de prevenire poate să reducă semnificativ numărul de noi infecții din rândul tinerilor. Bineînțeles, aceasta este realizată la anumite standarde de calitate, chiar și la acest cost redus.” a spus Alexandru Gheorghiu, Președintele Asociației Semper Musica.
Proiectul a câștigat una dintre finanțările de 32.000 lei oferite de Fundația Orange prin concursul „Susține un ONG!”, alături de alte proiecte de sănătate, mediu, dezvoltare comunitară etc, prin care angajații Orange sunt încurajați să propună și să coordoneze, alături de un ONG partener, proiecte de filantropie în care cred.