Miercuri, 5 decembrie 2018, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 22 Botoşani, s-a dat startul colindelor şi obiceiurilor de iarnă, prin Festivalul – Concurs Județean ,,Iată, vin colindători…!”, ediția a II – a, coordonat de prof. Fetcu Rodica – Paula, prof. Ianțoc Maricica, prof. Roman Cătălina – Eugenia, prof. Simionică Andreea – Cătălina și promovat de director prof. Loredana Vacariu.
Desfăşurat pe două secţiuni: ,,Interpretare colinde” și ,,Tradiții și obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou” spectacolul și-a îndeplinit menirea de a transmite, de a duce mai departe acest ,,inestimabil tezaur popular, fără de care n-am putea să ne numim români”.
Cu traista de gât, îmbrăcaţi şi încălţaţi în port popular, specific zonei Botoşănene, împodobiţi cu flori şi zurgălăi, cetele de colindători cu chipuri de îngeri de la Grădiniţa Nr.19 Botoșani, Grădiniţa cu Program Normal Cătămărăşti Deal,Grădinița Nr. 3 Vorona, Grădinița ,,Micii Cercetași” Botoșani, Grădinița ,,Voinicelul” Botoșani, Grădiniţa Nr.4 Săveni, Grădiniţa Nr.18 Botoşani, Grădinița Nr. 20 Botoșani, Grădinița Nr. 22 Botoșani, au pornit la colindat. Individual, în grupuri, la unison, acompaniaţi sau nu, ei duc mai departe aceste cântece de leagăn ale Pruncului Isus.
Din juriu au făcut parte: prof. Taniuşa Urîtu– reprezentant al ISJ Botoşani, actrița Ştempel Mihaela de la Teatrul pentru Copii şi Tineret Botoşani și prof. Tocariu Laura-Maria – şef Secţie Artă Plastică – Etnografie – Muzeul Judeţean Botoşani.
Cu profesionalism şi responsabilitate juriul a notat vizând următoarele aspecte: autenticitatea și valoarea artistică a pieselor / a momentelor / a costumului popular specific zonei, calitatea interpretării (ritm, expresivitate, sincronizare); gradul de dificultate al repertoriului; originalitatea și creativitatea în interpretarea rolurilor. Și pentru meşteşugul de a pune în scenă rolurile și momentele specifice, pentru emoţiile transmise ,,cei mai de frunte colindători” au primit premii însoțite de tradiționala răsplată cu colac și măr, iar cadrele didactice câte o carte: ,,Folclor literar din subzona etnofolclorică Frumușica – Flămânzi- Prăjeni, judeţul Botoşani” – Culegător prof. gr.I Mihai Palaghia.
Prezenţa unui număr de peste 200 colindători, 35 de cadre didactice, din 9 unităţi de învăţământ şi părinţii copiilor a dovedit că Festivalul – Concurs ,,Iată, vin colindători…!” a fost căutat, aşteptat şi respectat. Publicul prezent, a colindat alături de copii, s-a creat atmosfera pioasă de sărbătoare creştină.