Un om de afaceri este acuzat că ar fi decontat ilegal bani pe un proiect european implementat de Primăria Botoșani în parteneriat cu Primăria Bistrița Năsăud. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Adrian Macarie, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că pe 22 decembrie 2014, între Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de operator de program, şi municipiul Botoşani, în calitate de promotor de proiect, a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri nerambursabile ce privea implementarea proiectului „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoşani, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi”.
Pentru realizarea obiectivului, Primăria municipiului Botoşani a declanşat procedura de achiziţie a unor servicii privind „cazare, asigurare masă şi transport pentru participarea a minimum 50 de persoane (artişti)”, fiind declarată câştigătoare societatea lui Adrian Macarie .
În acest context, cu ocazia organizării a două festivaluri multiculturale în municipiile Bistriţa şi Botoşani, în perioada mai 2015 – septembrie 2015, omul de afaceri, în calitatea menţionată mai sus, cu intenţie, a întocmit mai multe înscrisuri false (facturile fiscale, rapoarte de activitate, liste de prezenţă, etc.), prin care a atestat în mod nereal prestarea unora dintre serviciile respective.
Ulterior, aceste documente au fost înaintate de Primăria municipiului Botoşani Ministerului Culturii, în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, în conturile societăţii administrate de inculpatul Macarie Adrian au fost virate sumele de 86.000 lei plus TVA (în total, 106.640 lei), pentru festivalul de la Bistriţa şi 43.000 lei plus TVA (în total 53.320 lei), pentru festivalul de la Botoşani.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra unui imobil ce aparţine inculpatului.
Ministerului Culturii s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.