Mai mulți oameni de afaceri din județul Botoșani, cei mai mulți care activează în domeniul confecțiilor, și-au spus ofurile, vineri, ministrului Muncii, Marius Budăi.
Întâlnirea dintre patroni și ministru a fost organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Botoșani, iar tema principală dezbătută a vizat creșterea salariului minim pe economie. Oamenii de afaceri italieni, francezi, cu afaceri în Botoșani, dar și din alte județe din țară dezaprobă acordarea salariului minim diferențiat.
Propunerea Guvernului este ca salariul minim brut pe economie să crească la 2080 lei, iar pentru persoanele cu studii superioare și pentru cei cu o vechime mai mare de 15 ani să crească la 2.350 lei.
”Oamenii care au fost la întâlnirea de astăzi reprezintă mai mult de 15.000 de angajați. Fiecare patron are o abordare, care spune că trebuie să facă pe baza eficienței sau ineficienței lohn-ului. Opinia mea este că această prevedere cu plata funcție de vechime este o mare prostie. Defavorizăm într-un fel, chiar dacă dăm mai mulți bani celor în vârstă, o să-i dea afară. Este bine ca salariul minim să crească, dar lăsați ca ierarhia în companie să o facă productivitatea, eficiența muncii”, a menționat Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, care consideră că această măsură nu va crea un efect social bun pentru oameni.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că va prelua doleanțele patronatelor pentru a fi discutate la nivelul Guvernului.
”Dânșii au avut motivele dumnealor, eu le-am explicat motivele guvernului. Le-am explicat că am amânat aplicarea de la 1 ianuarie, chiar pentru a dovedi o deschidere pentru mediul de afaceri si pentru a crea acea predictibilitate la nivel de an 2018, până la 31 decembrie 2018. Nu pot să promit nimic acum, le-a promis că voi prelua tot ceea ce mi-au spus ca motivație și voi discuta în Guvern. Și în programul de guvernare era prevăzut un calendar de creștere a salariului minim pe economie. Trebuie ca salarizarea, atât cât permite activitatea economică, să crească în România iar oamenii să aibă un trai decent, dar trebuie să avem grijă și de mediul de afaceri și de aceea am fost prezent aici”, a precizat Budai.
Ministrul Muncii va avea astfel de discuții și în alte județe din țară, după care vor avea loc noi discuții în Guvern asupra acordării salariului minim brut pe economie diferențiat.