Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Comitetul Interministerial pentru Centenar, a aprobat în cadrul reuniunii din data de 6 iulie 2018, alocarea sumei de 113.400 lei, pentru restaurarea celui mai reprezentativ monument al municipiului Botoșani – „Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”.
Cu toate că Guvernul alocă suma necesară pentru aceasta restaurare, municipalitatea anunță că a alocat doar 61.000 lei pentru aceasta restaurare. În cazul necheltuirii banilor, suma rămasă trebuie returnată, ea neputând fi utilizată în alt scop, dacă a venit cu destinație exactă.
Deocamdată, nu se cunoaște motivul pentru care Primăria Botoșani nu a alocat întreaga sumă pentru monumentul din Centrul Istoric al Botoșaniului.
Lucrarea a fost realizată de sculptorul Horia Miclescu, botoșănean la origine și a fost dezvelită în vara anului 1929. Este reprezentat maiorul Grigore Ignat care a fost răpus de gloanțele inamice ale forțelor centrale, în august 1917, împreună cu regimentele pe care le avea în subordine, în bătălia de la Răzoare.
Cele patru scuturi atașate pe colțurile soclului reprezintă cele patru provincii istorice ce s-au unit cu România în urma Primului Război Mondial: Transilvania, Bucovina, Basarabia și Banat. Pe soclul grupului statuar mai sunt prezente și două simboluri importante pentru această regiune: coasa – prezentă de asemenea pe stema județului Botoșani, și capul de bour – stema Moldovei.