Diabetul lovește în tot mai mulți copii. Medic de la Spitalul Județean: Avem cazuri de copii cu părinți plecați care fac diabet

medic ioan petrescu carmen galianoDiabetul loveşte în tot mai mulţi botoşăneni. Sute de persoane au fost diagnosticate în acest an cu diabet zaharat, iar multe dintre aceste persoane sunt minori. În total, la nivelul Secției de Diabet Zaharat a Spitalului Județean sunt în evidență 15.000 de botoşăneni care suferă de această boală, iar peste 2000 de bolnavi sunt dependenţi de insulină.

Ioan Petrescu,  medic primar diabet și boli de nutriție în cadrul Spitalului Județean, a declarat că în ultima perioadă au fost diagnosticați tot mai mulți copii cu diabet, iar printre cei care s-au îmbolnăvit se numără copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Cel mai mic pacient cu diabet are 3 ani, iar cauzele principale ale bolii sunt stresul și alimentația nesănătoasă.

like facebook, stiri, botosaniSe consideră de către unii că diabetul este o adevărată epidemie globală în această etapă a civilizației noastre.  În ultima perioadă sunt foarte mulți copii diagnosticați cu diabet și impactul psihologic asupra familiei și copilului este deosebit. Dacă nu vom avea suportul familiei, nu cred că vom reuși să facem față acestui val de complicații care îi pot prinde și pe ei. Creșterea cazurilor de diabet se datorează alimentației dezordonate, stresului. Înainte de 90, foarte puțini din mediul rural aveau diabet. Acum, datorită problemelor pe care le au, este o explozie de diabetici și în mediul rural. Eu o pun pe seama stresului, factorul de stres. Gândiți-vă la explozia industrializării, la faptul că unii au loc de muncă, alții nu, la faptul că în România pleacă multă lume în afară și rămân în țară rude, copii care sunt crescuți de bunici și care suferă. Avem cazuri de copii cu părinți plecați care fac diabet. Este o constatare”, a declarat medicul Ioan Petrescu.

Statisticile arată că anual se depistează în județul Botoșani aproximativ 1000 de cazuri noi  de diabet, majoritatea diabet de tip II.

Potrivit medicilor, diabetul poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă.
”Alimentele sunt cu multe E-uri, sunt toxice, iar lumea nu triază. Triază mai mult în funcție de preț decât de calitate. Mai este alimentația haotică. Nu țin cont de mesele principale, de gustări, începând cu copii foarte mici, pe care mamele îi hrănesc cu biscuți, ciocolată, sucuri, care de fapt le fac rău”, a menționat medicul Carmen Anca Galiano, de la Spitalul Județean.
Declarațiile au fost făcute cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Diabetului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *