Combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale ale restructurarilor de personal sunt principalele atributii ale unei agentii de somaj, insa la Botosani Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) nu cunoaste numarul real al persoanelor care raman fara serviciu.
Reprezentantii AJOFM spun ca in acest an si-au pierdut slujbele aproximativ 300 de botosaneni, majoritatea in urma disponibilizarilor colective. Functionarii recunosc ca numarul concediatilor este mult mai mare, insa spun ca, potrivit legii, patronii sunt obligati sa transmita agentiei doar concedierile care afecteaza mai mult de 10 persoane. Domeniile de activitate in care au avut loc cele mai ample restructurari sunt constructiile, comertul si productia.
In luna iunie spre exemplu, au fost dati afara 40 de salariati de la firmele Avipan si Termica. In luna urmatoare au plecat acasa 176 de angajati de la firmele Diacos si General Top Com.
Concedieri in randul functionarilor
Peste o suta de disponibilizari colective sunt anuntate si in aceasta luna. Consiliul Local Frumusica, Casa Judeteana de Pensii (CJP), Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Primaria orasului Stefanesti – sunt o parte dintre institutiile de la care personalul va pleca in masa. De la AJOFM, din totalul celor 59 de salariati vor pleca 18. Consiliul Local Frumusica va renunta la 32 din cei 87 de salariati. Primaria Stefanesti va disponibiliza 26 din cei 56 de salariati, CJP 24 din 84, iar la Primaria Rauseni 19 din 34 vor pleca acasa din octombrie. Reprezentantii AJOFM spun ca disponibilizari colective vor fi facute si in invatamant si constructii.
Peste 1.800 de someri in jumatate de an
Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica, in perioada ianuarie-iulie 2010, au fost disponibilizati 1.811 salariati. Astfel, la inceputul anului erau angajate 52.925 persoane, iar in iulie erau 51.114. „Pe langa disponibilizarile colective, au existat si individuale. Noi nu stim exact cate dintre cele individuale sunt. S-au inchis destul de multe firme care aveau sub zece angajati" a explicat Brandusa Anton, purtator de cuvant in cadrul AJOFM.
Potrivit legislatiei, angajatorii sunt obligati sa anunte AJOFM doar disponibilizarile colective. In cazul acestora, institutia trebuie sa puna la dispozitie cursuri de formare, slujbe vacante sau inscrierea in baza de date a AJOFM pentru a beneficia de somaj. Disponibilizarea colectiva presupune concedierea a cel putin zece salariati daca angajatorul are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de o suta de salariati sau a cel putin 10% din salariati daca angajatorul are incadrati peste 100 de salariati.