Nereguli descoperite de Corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Botoșani, după ce mai mulți asigurați au reclamat cum că ar fi fost puși la plata unor investigații medicale.
Carmen Nicolau, președintele CAS Botoșani, susține că reclamașiile au fost întemeiate și că unitatea a efectuat servicii medicale de către asistenții medicali, în perioada în care medicul radiolog era în concediu.
”Este o situație de exercitare a profesiei de medic fără drept de liberă practică, la radiologie. S-a constatat că în timpul concediului medicului de radiologie, se încasa contravaloarea radiologiei la pacienții asigurați, ceea ce legea interzice. În momentul în care medicul radiolog nu este, mă întreb ce au plătit acei pacienți, că serviciul medical se efectuează de către un medic. Au făcut asistenții medicali. Se spune că este corect să facă asistenții, iar medicul să interpreteze. Dar aici nu este vorba de interpretat. Aici este vorba de efectuarea serviciului medical. Conform Legii 95, practicarea unei specialități medicale fără dreptul de liberă practică a acelei specialități, se pedepsește conform Codului penal”, a precizat Carmen Nicolau.
În urma controlului, CAS Botoșani a sancționat spitalul TBC cu avertisment și a sesizat Colegiul Medicilor. Carmen Nicolau susține că spitalul nu trebuia să facă nicio radiologie pe perioada cât medicul s-a aflat în concediu sau trebuia să facă contract cu un alt medic în perioada respectivă.
”Nu este vorba de un prejudiciu. Este vorba de un prejudiciu adus practic persoanelor asigurate. Au plătit, în condițiile în care nu trebuiau să plătească. Omul mergea cu biletul de trimitere de la medicul de familie la medicul radiolog și i se recomanda o radiografie cu plată, pe motiv că medicul radiolog este în concediu. Nu înțeleg de ce să plătească și nu mi se pare normal ca pacientul să aibă acces într-un serviciu de radiologie, unde este vorba de radiații, fără o recomandare medicală scrisă. Nu am siguranța nici măcar că acele radiografii s-au făcut, pentru că nu există nicio evidență. În registrul de casă sunt trecute persoane cu nume și prenume, fără alt document de identificare. Consider că nici pe activitatea de spital radiologia nu poate funcționa pentru pacienții internați, fără medic radiolog. Așa spune legea în România”, a adăugat președintele CAS Botoșani.