Medicul acuzat că ar fi falsificat bilete de trimitere și rețete pentru încasa ilegal bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate își asumă greșela și sume că a achitat integral prejudiciul calculat, chiar dacă nu s-au încasat nici jumătate din sumele obținute pe căi ilegale. Romică Coșovanu, care este medic de familie la Avrămeni, a declarat că volumul mare de muncă de la nivelul cabinetului a dus la crearea acestei situații.
De altfel, medicul Coșoveanu are printre cei mai mulți pacienți din județ, fiind nevoit, spune el, să angajeze doi medici și un asistent.
”În perioada iulie-decembrie 2016, au fost acordate consultații medicale, au fost eliberate rețete compensate și bilete de trimitere pentru analize medicale sau controale medicale de specialitate, tuturor pacienților care au solicitat aceste servicii și nu numai acestora. Serviciile medicale, rețetele sau biletele de trimitere au fost acordate direct pacienților. Nu au fost solicitate la decontare servicii medicale neefectuate, iar rețetele eliberate pacienților au fost ridicate numai de aceștia de la farmacii. În felul acesta s-a acordat asistenţă medicală într-o zonă deficitară din punct de vedere al existenţei medicilor de familie. Din decembrie şi până în prezent niciun alt medic de familie nu a mai activat în această comună, iar în prezent cabinetul este desfiinţat. Serviciile au fost acordate direct pacienţilor. Nu au fost solicitate la decontare servicii neefectuate”, susține medicul Romică Coșoveanu.
El spuen că eroarea constă în faptul că unul dintre medici nu s-a prezentat la serviciu în perioada incriminată de procurori, fiind înlocuit permanent de celălalt medic.
”Această greşeală în activitatea curentă a fost considerată o gravă abatere de către organele de anchetă. Îmi asum această greşeală, societatea a achitat integral prejudiciul calculat, chiar dacă nu s-au încasat nici jumătate din aceste sume, diferenţa fiind reprezentată de reţete sau bilete de trimitere care au fost ridicate de pacienţi”, a adăugat medicul de familie.
Reamintim că Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată a medicului din Avrămeni – cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată, societatea pe care o deține– cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată şi un medic din municipiul Botoşani – cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată.
Prejudiciul, susțin anchetatotrii, se ridică la 161.000 lei. Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
One thought on “Ce spune medicul de familie acuzat de fals intelectual și obținere ilegală de fonduri”