Câteva sute de elevi ai Colegiului Naţional „A.T.Laurian” au avut în aceste zile ocazia de a-l asculta pe pompierul botoşănean care a făcut cinste României prin participările şi rezultatele sale la cele mai mari maratoane ale lumii. „Înarmat” cu rucsacul din competitii, cu medaliile şi cele mai importante dintre premiile primite, Iulian Rotariu a vorbit timp de o oră în amfiteatrul Laurianului, plin ochi de tineri ce l-au primit pe musafir în aplauze.
Până în prezent botoşăneanul a participat la patru ultramaratoane – Gobi March (China, în iunie 2016), Atacama Crossing (Chile, în octombrie 2016) şi Sahara Race (în mai 2017), unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă şi locurile IV şi respectiv VI la general, dar şi în Patagonia, în noiembrie anul trecut, când a terminat pe locul patru la general şi pe locul I la categoria de vârstă. Fiecare cursă a avut specificul ei, detaliile făcând deliciul povestirilor campionului botoşănean, Iulian fiind ascultat cu maximă atenţie de laurienii veniţi la întâlnire. Trecerea prin patru anotimpuri într-o săptămână, dormitul noaptea pe o folie de izopren de o jumătate de centimetru grosime şi doar 20 de centimetri lăţime, mâncarea din timpul curselor, antrenamentul de 60 de kilometri pe zi au fost câteva dintre aspectele amintite de campion. Exemplu de modestie, cetăţenul de onoare la Botoşanilor a povestit tinerilor despre rolul major pe care mama sa îl are în tot ceea ce împlineşte şi cum îl aşteaptă să se întoarcă aprinzând candela, rugându-se şi plângând pentru el. Iulian a vorbit despre visuri şi împlinirea lor, despre greutăţile ce nu fac decât să te întârească şi chiar să-ţi ofere noi oportunităţi. Pompierul maratonist a fost prezentat elevilor de Marius Budăi, reprezentantul Direcţiei de Tineret şi Sport, în timp ce Elena Alecsa, directorul structurii botoşănene a Academiei Olimpice Române, i-a oferit musafirului o insignă şi o plachetă centenară.
Iulian Rotariu se pregăteşte pentru o nouă cursă ce urmează să se desfăşoare în luna decembrie. Este vorba despre Ultramaratonul Antarctica, pentru care îi va trebui o săptămână doar ca să ajungă la linia de start. Competiţia îi va testa botoşăneanului nu doar măiestria în alergarea a sute de kilometri ci şi capacitatea de a face faţă la temperaturile extreme de la Polul Sud, acolo unde cele mai calde zile aduc -60 de grade Celsius.