Intenția guvernului Dăncilă de a majora salariul minim de la 1 noiembrie, în nici 10 zile, demonstrează că premierul și ministrul Muncii nu au cunoștințe economice nici măcar de nivelul unui elev de clasa a XI-a și își bat joc de mediul de afaceri.
Tineretul Național Liberal cere guvernului să renunțe la orice intenție de a majora salariul minim cu începere de la 1 noiembrie, în condițiile în care această prevedere i-ar distruge mai ales pe tinerii antreprenori. Este regretabil că astfel de persoane ajung să conducă un minister, în condițiile în care nu au avut nici măcar o firmă cu 3-4 angajați despre care știu că trebuie să le plătească lunar salariile și care, la rândul lor, au familii de întreținut. Orice creștere a salariului minim să se facă în conformitate cu realitățile din economie, nu din pixul unui ministru vremelnic care vrea să mai câștige câteva voturi. De asemenea, introducerea unui salariu minim diferențiat, de 2.350 lei pe lună, pentru angajații cu studii superioare și pentru angajații cu 15 ani vechime este o prevedere profund discriminatorie la adresa tinerilor. Promovarea în baza unor criterii precum competența și meritocrația reprezintă un concept străin de actuala guvernare.
„Un calcul simplu ne arată de fapt, realitatea: salariul minim crește de la 1.900 lei la 2.080 lei, adică cu 180 lei. Din suma aceasta, 41,5% rămân la buget, plusă încă 2,25% de la angajator, adică +79 lei. De la 2 milioane de angajați care primesc minimul pe economie, bugetul de stat câștigă 158 milioane/lună, adică, 1,9 miliarde lei/an”, a declarat Radu Lebădă, economist de profesie și prim-vicepreședinte al Organizatiei Județene TNL Botoșani.
În egală măsură, subliniez haosul decizional din interiorul guvernului în condițiile în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că salariul minim nu trebuie impus în economie, în mediul privat. Mediul de afaceri acuză frecvent, pe bună dreptate, lipsa de predictibilitate și modificările de legislație realizate peste noapte, în încercarea de a mai petici bugetul public pentru a satisface pomenile electorale ale majorității PSD-ALDE. Guvernul Dăncilă-Dragnea nu ar fi stare să facă un plan de business viabil pentru o firmă cu câțiva angajați, dar apoi să gestioneze economia unei țări. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care cei mai bine pregătiți tineri pleacă din România, iar exodul creierelor este una dintre problemele majore cu care se confruntă țara noastră.
Sursa: comunicat PNL Botoșani
Un calcul simplu ne arata ca 2.25% din 2080 este 47 de lei, nu 79. Iar bugetul de stat ia 40.62 din suma, nu 41.5.
Eu ca antreprenor cu 3-4 angajati, daca nu am 1000 de ron sa dau dronelor care muncesc pe minim pe economie, ar trebui sa inchid firma si sa le las sa se duca la alti angajatori care isi permit sa plateasca.
Pe de alta parte, aceste mariri poate o sa stimuleze si trantorii sa vina la munca, sa munceasca undeva unde sunt platiti decent. Cu siguranta o sa faca sclavii care muncesc pe minimul pe economie intr-o firma aproape falimentara sa se duca in alta parte.
Bine, e greu pentru aia cu 100 de angajati, 1000 de angajati, dar sa nu le plangem de mila; daca au atatia angajati cu siguranta au si bani sa le dea.
Cand muncesti pe minimul pe economie ani la rand, e o gura de aer aceasta marire, cat despre marirea ptr. acea vechime de 15 ani mi-se pare normal ca un angajat sa fie platit diferentiat fata de un novice si nu tratati in mod egal