În oraşul Ştefăneşti, judeţul Botoşani, localitatea natală a pictorului Ştefan Luchian, autorităţile au investit 1 milion de lei pentru amenajarea singurului muzeu din ţară dedicat artistului, dar clădirea stă închisă de peste un an.
În Ştefăneşti, judeţul Botoşani, oraşul natal al pictorului Ştefan Luchian, Consiliul Judeţean Botoşani a investit în 2016 în jur de 1 milion de lei pentru construcţia unui muzeu dedicat artistului. Clădirea finalizată în 2017, stă închisă de atunci, năpădită de buruieni şi cu lacătul ruginit pe poartă. Ar mai fi nevoie de doar 70.000 de lei pentru ca singurul muzeu „Ştefan Luchian“ din ţară să-şi poate deschide porţile. Autorităţile responsabile spun că singura şansă de a deschide muzeul ar fi un proiect pe fonduri europene, scrie ziarul Adevarul.
Epopeea unui muzeu cu ghinion
Pictorul Ştefan Luchian, unul dintre cei mai mari artişti vizuali din România, s-a născut în 1868 în localitatea Ştefăneşti, judeţul Botoşani. În 1989, chiar înaintea căderii regimului comunist în România, a fost amenajată la Ştefăneşti prima casă memorială dedicată artistului, într-o fostă şcoală. În 2006, casa memorială a fost închisă pentru ca, în 2009, clădirea aparţinând Primăriei Ştefăneşti să fie pasată la Consiliul Judeţean.
Până în 2016, în urbea natală a pictorului n-a mai existat niciun loc dedicat memoriei acestuia. Atunci, oficialii Consiliului Judeţean Botoşani au decis să investească în modernizarea fostei case memoriale. În jur de 1 milion de lei a cheltuit Consiliul Judeţean pe lucrările finalizate în 2017, atunci când au fost şi recepţionate. A trecut însă un an de la recepţie, iar Muzeul „Ştefan Luchian“ nu este încă deschis publicului.
Clădirea se strică din nou
Când a fost elaborat proiectul iniţial, nimeni nu pare să se fi gândit că mai trebuie bani şi pentru amenajările interioare. Practic, Consiliul Judeţean Botoşani a cheltuit 1 milion de lei pentru lucările exterioare, dar nu a mai avut de unde să scoată încă 70.000 pentru amenajarea expoziţiilor şi interiorului. Mai mult decât atât, clădirea muzeului a început să fie năpădită de bălării. Şefii de la judeţ spun că aşteaptă să facă rost de bani prin fonduri europene, mai precis un proiect transfrontalier cu raionul Râşcani din Republica Moldova. Abia acum se lucrează la scrierea proiectului.
„Cu banii de la Consiliul Judeţean au fost finalizate lucrările de punere în siguranţă a muzeului, sistematizarea pe verticală. La acest moment, este în derulare concursul pentru angajarea unui muzeograf şi în curs de realizare a unui proiect pentru dotarea muzeului“, spune Costică Macaleţi, şeful Consiliului Judeţean. Macaleţi spune că speră ca muzeul să fie deschis până la finele anului. Directorul Muzeului Judeţean, în subordinea căruia se află clădirea de la Ştefăneşti, spune însă că abia la anul dacă va putea fi deschis publicului.
„Prin mai 2017 am făcut recepţia clădirii. Am cerut fonduri de la consiliul judeţean pentru amenajarea muzeului, dar în paralel am depus şi un proiect transfrontalier. Suntem în faza de evaluare a dosarelor depuse şi aşteptăm răspunsul. S-au întârziat lucrurile şi prin noiembrie-decembrie vom şti răspunsul“, a precizat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani. Cu alte cuvinte, abia la sfârşitul acestui an se va şti dacă va fi aprobat proiectul pentru dotarea muzeului.
Fără tablourile artistului
Mai mult decât atât, după ce va fi în cele din urmă deschis, muzeul nu va avea în expoziţie nici măcar un tablou al pictorului Ştefan Luchian. Cu alte cuvinte, un muzeu al pictorului fără creaţiile sale. În judeţul Botoşani, există doar două tablouri ale pictorului, dar autorităţile spun că este prea riscant să le expună la Ştefăneşti. Şi asta în condiţiile în care muzeul pentru care s-a cheltuit deja 1 milion de lei nu ar avea condiţii de păstrare în siguranţă a acestora. Dar, spune directorul muzeului, vor fi expuse, totuşi, nişte obiecte personale ale pictorului.
„E cam dificil să expunem picturile lui Ştefan Luchian. Muzeul este gândit să comemoreze prezenţa lui acolo. Este un muzeu memorial. Vor câteva obiecte care au aparţinut pictorului. Noi avem doar două tablouri de Ştefan Luchian şi ar trebui nişte măsuri speciale de securitate. Noi am gândit acel muzeu ca un centru multicultural“, precizează directorul muzeului judeţean.
Sursa: Adevarul