„Toamna-i pentru ZÎNi și ZÎNe/ Suntem buni, suntem pe bune!”, …a fost sloganul sub care peste 200 de elevi au desfășurat activități vineri, 12 octombrie 2018, în cadrul a ceea ce se numește Ziua Învățării Nonformale (ZÎN) – un eveniment cu tradiție în Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani.
„Natura nu se-nvață din cărți!” au decis elevii clasei I C (prof. Simona Acsente) și au transmis asta trecătorilor, prin intermediul unui flashmob. Hotărâți să iasă mai des din clasă, au promis Toamnei că îi vor admira culorile nu în cărți, ci în parc, în pădure, în chiar mijlocul naturii, fie alături de colegi, fie lângă părinți.
„Viața este muzică!” au declarat, cu ajutorul instrumentelor confecționate chiar de ei, elevii dnei prof. Maria Petraru, transformând o oră de școală în veselie pe note muzicale.
După cum se vede, unul dintre instrumentele cel mai des folosite în educația nonformală este jocul. „Facebull” este astfel conceput încât să-i determine pe copii să mediteze asupra modului în care folosesc Internetul și, în special, rețelele de socializare. În esență un joc de rol, Facebull este un instrument activ, participat și creativ care arată natura rețelelor de socializare și îi face pe copii să reflecteze asupra modului în care tot ceea ce publică în lumea virtuală poate deveni periculos, dăunând astfel imaginii și credibilității lor în lumea reală.
Elevii clasei a V-a A (dirig. Cristina Aionițoaei și prof. Eugenia Filip) au aflat că distribuirea online a comentariilor, a imaginilor sau a videoclipurilor poate deveni, la un moment dat, incontrolabilă și poate avea consecințe grave pe o perioadă lungă de timp. Activitatea a făcut parte și din Erasmus Days, o inițiativă internațională care urmărește promovarea programului Erasmus+.
Storytelling (prof. Anca Amitrului), jocuri de societate (prof. Odett Chelariu), flashmob, dezbateri (prof. dr. Ada-Alexandrina Macovei, prof. Mihaela Cantimir, prof. Eugenia Filip), animație socio-educativă (facebull) – metode transformate în tot atâtea ocazii de a arăta că suntem buni, că avem inițiativă și că apreciem comunicarea. Jocurile de cuvinte facilitează înțelegerea și interiorizarea unui adevăr incontestabil: fiecare dintre noi este unic, fiecare este bun, fiecare își va găsi propriul drum. Trebuie „doar” curaj, spirit de echipă și puțin… praf magic, de ZÎNi(e)!