Caravana celor 100 de filme ajunge la Botoșani pe 13 și 14 octombrie, la Cinema Unirea, unde, în prezența invitaților speciali Irina-Margareta Nistor și Vlad Ivanov, publicul va putea urmări două producții românești. Actorul Vlad Ivanov se întoarce acasă, la Botoșani, unde va povesti cu cinefilii despre filmele românești în care joacă, despre rolurile care i-au adus recunoaștere internațională, dar și despre condiția actorului din România. Toate, în contextul celebrării anului 2018 ca an de grație pentru istoria României, prin cinematografia autohtonă.
Programul Centenarului Filmului Românesc la Botoșani:
- 13 octombrie, ora 16.30: Vernisajul Expoziției AGERPRES – România: Evoluție;
- 13 octombrie, ora 17.00: Documentarul AGERPRES – Marea Unire: România, la 100 de ani;
- 13 octombrie, ora 19.00: Câini, în regia lui Bogdan Mirică;
- 14 octombrie, ora 18.00 : Amintiri din Epoca de Aur 2. Dragoste în timpul liber, în regia lui Cristian Mungiu.
“În primul rând, sunt bucuros și uimit de cât de multe faceți în atât de scurt timp și mă bucur că migrați din Iași către toată Moldova cu filmul românesc și lucrul acesta sper să creeze o tradiție, pentru că și TIFF-ul a migrat de la Cluj la Sibiu și în alte orașe. E foarte frumos să vezi că filmul românesc e gustat și de publicul românesc, nu numai de publicul de festival.
Faptul că se petrece și la Botoșani, pentru mine e ceva de mare suflet, pentru că născându-mă acolo, am mulți oameni care m-au ajutat să fiu ceea ce sunt și mă bucur că pot spune și celor din Botoșani ce lucruri frumoase facem.
Este important, pentru că noi facem filme pentru oameni, pentru public și vrem ca publicul să se uite la filme și să plece din sală altfel, cu un gând în plus, cu o întrebare. E frumos când ceea ce faci pune întrebări și m-aș bucura să avem un dialog călduros la Botoșani, ceea ce se va și întâmpla”, declară actorul Vlad Ivanov pentru Centenarul Filmului Românesc.
„În vară, am trecut doar prin Botoșani, pentru prima dată, drum spre Ipotești și mi -am dat seama că l-am văzut doar în gând, cu ochii lui Vlad Ivanov, care povestește așa frumos și cu har despre orașul sau! Și iată că datorită Centenarului, voi avea o călăuză de vis, în acest weekend de toamnă eminesciană!”, spune Irina-Margareta Nistor, ambasador al proiectului și invitată specială la proiecțiile de la Botoșani.
Expoziția ROMÂNIA: Evoluție, marca AGERPRES, la Botoșani
Expoziția România: Evoluție, care cuprinde unele din cele mai importante momente din istoria țării, deschide seria de evenimente de la Botoșani, de la ora 16.30, iar de la ora 17.00, publicul va putea urmări o adevărată lecție de istorie într-un documentar realizat de AGERPRES Marea Unire: România, la 100 de ani.
BOTOȘANIUL SUSȚINE FILMUL ROMÂNESC
Episoadele #43 și #44 se scriu la Botoșani, oraș care intră pe harta celor 100 de filme.
Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.
DESPRE FILME
Câini (2016)
Regizor: Bogdan Mirică
Durata: 104 min
Gen: Dramă, thriller, western
Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 15 ani
Distribuția: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Raluca Aprodu, Teodor Corban, Costel Cașcaval, Emilian Oprea.
Pelicula prezintă povestea lui Roman, un tânăr de la oraș, care, în urma unei moșteniri lăsate de bunicul său, ajunge să se mute într-un sat izolat, din Dobrogea. El încearcă să vândă pământul, însă, pe parcurs, descoperă că bunicul său era un mafiot local și că „oamenii lui”, conduși acum de Samir, încearcă să-i pună bețe-n roate. În ajutorul său vine polițistul satului, Hogaș, care, după ce găsește un picior tăiat, începe să-și pună mai multe întrebări și să compună, astfel, un puzzle pentru a găsi vinovatul.
Premii:
- Premiul FIPRESCI al secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2016 – Bogdan Mirică
- 6 premii GOPO, printre care, premiul pentru Cel mai bun film de debut, Cel mai bun actor în rol principal, premiu oferit de Audi România – Gheorghe Visu; Cel mai bun actor în rol secundar – Vlad Ivanov; Cea mai bună imagine – Andrei Butică
- Premiile TIFF (2016) – Trofeul Transilvania
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=J2KznXCOT6M
Amintiri din Epoca de Aur 2. Dragoste în timpul liber (2009)
Regizor: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu
Durată: 70 minute
Gen: Comedie, dramă
Audiență: Generală
Distibuție: Diana Cavallioti, Tania Popa, Vlad Ivanov, Gabriel Spahiu, Radu Iacoban, Alexandru Potocean, Ion Sapdaru, Alexandru Papadopol, Teodor Corban.
După prima parte a seriei Amintiri din Epoca de Aur, alte două legende despre viața românilor ȋn perioada comunistă sunt prezentate cu umor și ironie. Potrivit legendelor, în ultimii ani ai comunismului au existat români care și-au cumpărat o Dacie vânzând sticle și borcane goale. În același timp, șoferul de găini care schimba cofrajele de ouă cu zahăr și vin este un alt supraviețuitor al epocii socialiste. Anii ’80 sunt însoțiți de haz, realism și sarcasm prin prezentarea legendelor susținute de adevăr.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LiVZtJ8ZFWI
DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA BOTOȘANI
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
DESPRE BOTOȘANI
Deși s-a dezvoltat de timpuriu, Botoşani nu au fost cetate, ci târg deschis fără ziduri. Apărut la întretăierea marilor drumuri comerciale, unul care lega porturile Mării Baltice, prin Lvov, cu porturile de la gurile Dunării şi de pe ţărmul Mării Negre, şi altul ce trecea peste Carpaţi legând oraşele din Transilvania cu Europa orientală, târgul a avut rolul unui important iarmaroc.
Pe teritoriul actualului judeţ au avut loc lupte memorabile între armatele moldovene, comandate de Ştefan cel Mare şi cele invadatoare ale tătarilor. Ctitoriile lui Ştefan cel Mare în această parte a ţării constituie încă un indiciu al deselor sale drumuri pe aici. Şi fiul său Petru Rareş se pare că şi-a făcut aici o adevărată reşedinţă domnească. Prezenţa sa la Botoşani este legată şi de faptul că soţia sa Elena îşi petrecea o mare parte din timp aici.
Secolul XIX consemnează numeroase momente importante în procesul de formare a statului român modern. Astfel, evenimentele anului 1821, antrenează şi ţinutul Botoşaniului, comisul Ionică Tăutul, iniţiatorul Constituţiei din 1822, fiind unul dintre cei mai moderni oameni ai epocii și fiu al acestor ținuturi.
Marea Unire a fost sărbătorită cu deosebită însufleţire pe meleagurile botoşănene. „Duminică 18 crt. – scria ziarul Botoşanii – s-a oficiat la catedrala locală un Te-Deum pentru fraţii noştri din Transilvania, care în aceeaşi zi erau strânşi în congres la Alba Iulia pentru a proclama Unirea cu patria mumă”. În alt articol se arăta: „Să ne trăiască şi binecuvântaţi fie acei ce, prin sângele lor generos, au realizat triumful unităţii naţionale a întregului neam românesc”.
DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.
Fondată în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.
Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași