Evaluarea directorilor de școli se află încă în desfășurare, însă, cu toate acestea, Inspectoratul Școlar a anunțat noii directori pe anul școlar 2018-2019. Gabriel Hârtie, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean, a declarat că aceasta este procedura la nivel național și că în cazul în care unul din directori va primi nesatisfăcător pentru activitatea pe anul școlar trecut, atunci va fi îndepărtat de pe funcție.
”Calendarul de evaluare a activității manageriale e un calendar național pe care nu l-am stabilit noi la nivel județean. Dacă, într-adevăr, un director va primi calificativul ”nesatisfăcător” a doua zi își încetează mandatul, chiar dacă a fost numit cu o lună înainte”, a menționat Hârtie.
Evaluarea directorilor se derulează în trei etape: autoevaluarea activității manageriale care s-a încheiat, a doua etapă se încheie pe 31 august, în această etapă comisiile de la IȘJ s-au deplasat în unitățile de învățământ, au verificat documentele care au stat la baza a ceea ce și-a spus directorul în raportul de autoevaluare, s-au purtat discuții cu autoritățile locale, cu liderii de sindicat din unitatea de învățământ, cu angajații din unitate și părinți.
Ultima etapă va avea loc în perioada 3-7 septembrie, perioadă în care aceste comisii vor finaliza raportul pe fiecare unitate de învățământ și va înainta către inspectorul școlar general și Consiliul de Administrație al IȘJ concluziile acestor verificări precum și o propunere de punctaj pentru fiecare director și director adjunct.
În perioada 10-14 septembrie, CA va stabili pentru fiecare director calificativul și punctajul aferent, urmând ca pe 21 septembrie acestea să fie comunicate directorilor.
E simplu… cei notati cu „nesatisfacator” vor intra in pzd si vor devedi „satisfacatori”… Inspectoratele scolare sunt doar un mijloc prin care invatamantul este controlat politic si trebuiesc desfiintate! Nu exista nicaiei in UE, cu exceptia Romaniei. De ce oare? Atributiunile lor pe linie de invatamant trebuie sa treaca la primarii si consiile locale.
Parere:
Totusi ISJ-urile au oamenii pregatiti in domeniul invatamantului, acestia avand competente pentru indrumare pe linie instructiv-educativa, venind intr-o oarecare masura in sprijinul directorilor si consiliilor de administratie din scoli.