Mii de botosaneni s-au intors bolnavi dupa ce au muncit in strainatate

Au plecat să câştige câţiva bani în plus, însă şi-au şubrezit sănătatea. Este vorba de miile de botoşăneni care au părăsit ţara pentru a pleca la muncă în străinătate şi care, la întoarcere, au aglomerat spitalele din Botoşani.

„Vin în ţară mai obosiţi decât au plecat şi mai bolnavi decât pot să îşi închipuie ei”, sunt de părere medicii botoşăneni.

Zeci de stranieri au luat cu asalt spitalele din Botoşani, în special Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, luna aceasta, pentru a se trata de bolile căpătate în străinătate. Ei apelează la medicii din ţară dat fiind faptul că şi costurile pentru o consultaţie sunt mici sau aproape inexistente, în cazul în care apelează la urgenţe. Medicii spun că persoanele plecate la muncă în străinătate se întorc mai bolnave şi asta datorită faptului că acestea ignoră timpul de odihnă, regimul alimentar şi sănătatea în dorinţa de a câştiga câţiva euro în plus spre un trai mai bun.

Prima unitate la care se adresează este unitatea în sistem privat, dar atunci când şi la un cabinet medical privat sunt programaţi, ei stând o perioadă scurtă în ţară, găsesc ca atare să se adreseze serviciului de Urgenţă. Cei care au experienţă mai mare şi timp petrecut în străinătate se adresează serviciilor de urgenţă fiind surprinşi de rapiditatea cu care sunt trataţi, de faptul că nu li se percep taxe nici pentru manopere, nici pentru substanţele de investigaţii, nici pentru tratamentul efectuat. rămânând şocaţi de rapiditatea diagnosticului şi tratamentului recomandat. O altă parte dintre ei, sunt extrem de agitaţi, extrem de violenţi şi verbal şi fizic, considerând că dacă au un card emis într-o ţară europeană, acest lucru le permite să nu respecte nimic, nici urgenţa, nici ceilalţi pacienţi, nici personalul medical”, a declarat medicul Gheorghe Apetroaie, directorul DSP.

El spune că în România, sistemul medical este mult mai accesibil. Apetroaie susţine că o programare la urgenţă poate dura în străinătate de la câteva ore la câteva luni şi că în ţările europene se percepe şi o taxă de consultaţie, lucru care nu se întâmplă în România. Marea majoritate a stranierilor nu au asigurare şi de aceea apelează la urgenţă.

„Marea majoritate lucrează la negru, fiind păcăliţi de cei care i-au angajat că li s-au plătit obligaţiile pentru asigurările de sănătate. În serviciul de Urgenţă din România nu se cer documente ale persoanei asigurate. Surprizele apar în momentul în care persoane care vin din străinătate, reprogramate pentru a fi consultate peste 3-6 luni în străinătate să fie descoperite cu boli şi nu întotdeauna uşoare, chiar grave care necesită spitalizare, tratament îndelungat şi intervenţii chirurgicale”, a adăugat Apetroaie. El spune că efortul fizic depus de aceste persoane la muncile din străinătate duce la scăderea imunităţii generale a organismului, la contactarea unor boli şi că expresia „ce ai luat pe mere, ai dat pe pere”, se potriveşte în cazul acestora, ei întorcându-se în ţară mai bolnavi şi nu întotdeauna mai bogaţi, aşa cum şi-au dorit. De la începutul acestei luni, media zilnică a cazurilor pe urgenţă este de 250 prezentări.