Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani avea în conturi, la sfârșitul lunii iunie, o sumă de 7,45 milioane de lei (echivalentul a 1,5 milioane de euro), susține fostul manager al instituției, Corneliu Mihai, care a prezentat public un bilanț al mandatului său de patru ani la conducerea celui mai mare spital din zona Moldovei.
Mihai susține că în 2014, când a devenit manager, Spitalul Județean avea datorii totale de 32,27 milioane de lei, iar pe perioada cât a condus unitatea acestea nu doar că au fost achitate, ci s-a înregistrat și un excedent foarte mare.
Excedentul a survenit și pe fondul unor investiții majore (de peste 16 milioane de lei) derulate în această perioadă de spital, dar și în condițiile creșterii salariilor și fondurilor alocate pentru medicamente și materiale sanitare.
„In perioada 2015-2018, majoritatea investitiilor au fost realizate in scopul achizitionarii de aparatură medicală pentru blocul operator, sectia ATI, sectia radiologie, ambulatoriu de specialitate, maternitate, cardiologie. Au fost deschise inca doua sali de operatii in blocul operator cu toate dotarile aferente (sala de neurochirurgie si sala 2 ortopedie). Efortul bugetar pentru punerea in functiune acelor doua sali a fost de aproximativ 3.000.000 lei. La data de 30 iunie 2018 s-au finalizat investitiile necesare punerii in functiune a aparatelor RMN si CT. Investitiile au constat in consolidarea structurii de rezistenta a planseului si lucrari de arhitectura la ambele locatii, implicand timp de realizare si costuri”, susține fostul manager.
În aceeași perioadă, spitalul a achitat drepturi salariale câștigate în instanță de 4,8 milioane de lei către salariați, iar în acest an au fost acordate vouchere de vacanță în valoare de trei milioane de lei.
„De asemenea, au fost efectuate lucrari de reparatii, igienizari, schimbare tamplarie, montare linoleum PVC, schimbare mobilier pe majoritatea sectiilor din spital, scopul fiind de a avea un spital curat si a asigura confortul necesar pacientilor”, a adăugat Mihai.
Acesta și-a exprimat speranța ca noua echipă de conducere „cu dedicație, dăruire, cinste și corectitudine să urmeze ceea ce s-a început, să continue proiectele în derulare, să respecte ceea ce s-a realizat in acesti ani și să înfaptuiască mai multe în viitor”.
Cornel Mihai a fost înlocuit, în urmă cu două săptămâni, cu medicul pediatru Livia Mihalachi.
Afirmatiile facute de Cornel Mihai sunt in majoritate false.
Intrebati de ing.Iliuta cu ce datorii a predat spitalul celui mai iubit dintre manageri. Excedent la final de mandat, de unde? Spitalul nu este fabrica si nici ferma zootehnica care sa aduca profit sau excedent bugetar. Asa zisele economii s-au facut pe spinarea bolnavilor. Investitiile au fost niste igienizari si reparatii curente, care se fac la orice institutie. Vaucere de vacanta? Poate a luat dumnelui intr-o vacanta prelungita. Sa fim seriosi , aratati partile intunecate si nelegale ale postului.