Primarul din comuna botoşăneană Copălău a decis să construiască în comună o reţea de alimentare cu apă, independentă de cea publică, prin intermediul unui proiect de peste 2 milioane de euro. Mai mult decât atât, îşi autorizează şi o societate a comunei, care să gestioneze serviciile de apă şi canal, fiind dispus să vândă apă potabilă chiar şi altor comune, la un preţ ofertant, scrie ziarul Adevarul.
Comuna Copălău (judeţul Botoşani) este renumită în special pentru culturile de usturoi. Una dintre cele mai mare probleme ale localnicilor, mai ales în timpul verii, este alimentarea cu apă. Comuna este conectată la o magistrală publică, pe linia Botoşani-Flămânzi, încă din 2005. Ţeava are însă o vechime de peste 40 de ani, iar apa ajunge greu la robinete, se plâng oamenii. În aceste condiţii autorităţile locale au luat o decizie radicală: îşi fac propria reţea de apă, renunţând la sistemul public.
Noua sursă de apă va fi subterană şi va ajunge perfect pentru localnici, spune edilul. Primarul din Copălău, Ciprian Ivanov (PNL), se gândeşte să rotunjească şi veniturile comunei vânzând apă către alte comune, la fel de vitregite, în regie proprie. Cu banii câştigaţi, se va face în comună reţea de gaz.
„Era jale, ne rugam să plouă“
Oamenii din Copălău spun că au ajuns la capătul răbdării cu furnizarea apei potabile. Vara, când au cea mai mare nevoie de apă, stau de multe ori pe uscat. „Este ceva de groază. Vara eu consum mai puţină apă decât iarna. Şi nu că nu mi-aş dori să consum, dar nu este. Pe vreme de secetă apa ajunge greu mai ales în zonele de deal, conducta principală la care este racordată comuna noastră nu mai face faţă la atâţia utilizatori“, spune Ioan Puiu, un localnic din Copălău. Avariile pe reţeau principală de apă se ţin lanţ, spun localnicii.
„Este jale. Când ţi-e lumea mai dragă rămâi fără apă. Ştiţi ce înseamnă la ţară să rămâi fără apă… Şi nu durează o zi, două, durează şi câte-o săptămână“, spune Marcel Ungureanu, un alt localnic. Edilul comunei arată că de ani de zile sunt probleme cu apa. Magistrala la care sunt alimentaţi are 40 de ani vechime, este peticită din loc în loc şi nu mai face faţă.
„De lipsa apei este afectată toată zona noastră. Aceea conductă, făcută pe vremea lui Ceauşescu şi dimensionată la nevoile de atunci, nu reuşeşte să alimenteze toate comunele care s-au branşat în timp. Ţeava care alimentează câteva comune, un oraş şi o zonă rezidenţială este un pic mai groasă decât o ţeavă de canalizare. Vă daţi seama ce eficienţă are“, spune edilul. El adaugă că s-a săturat să aştepte ca Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, acolo unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar, să facă investiţii în reţea. „Nu s-a făcut nicio investiţie pe această conductă Botoşani-Flămânzi. Vor ei să facă ceva, se aude, se zvoneşte, dar eu nu mai pot aştepta la nesfârşit. Oamenii sunt disperaţi, mai ales vara“, mai spune edilul.
În aceste condiţii autorităţile locale din Copălău au accesat un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de peste 2 milioane de euro, prin care vor să facă comunei propria reţea de apă. Apa va fi obţinută din surse proprii, mai precis din izvoare subterane, identificate deja. Proiectul a şi fost aprobat spre finanţare, fiind deja în faza de licitaţie. Pe scurt, se caută un constructor care se facă reţeaua. „Noi folosim sursele de apă subterane, identificate de specialişti. Facem 12 puţuri de mare adâncime, avem deja pompe performante care să propulseze apa şi facem şi o staţie de epurare şi tratare, pentru ca apa să devină potabilă. Iar apoi apa va fi trimisă prin conducte către utilizatori casnici. Vom avea şi bazine de stocare, de mare capacitate“, spune primarul din Copălău.
În acest fel, oamenii din Copălău, cu propriile surse de apă, exploatate prin puţurile de mare adâncime, vor deveni independenţi faţă de reţeaua publică, cu probleme. Autorităţile locale au făcut şi o societatea proprie de apă şi canal care să gestioneze reţeaua autonomă a comunei. „Efectiv să nu mai depindem de nimeni. Avem societate de apă şi canalizare în comună. Urmează să o autorizăm şi să intre în funcţiune odată cu investiţia pe reţeaua de apă. Noi avem şi reţea de canalizare. Vom angaja săteni care au nevoie de un loc de muncă şi în felul acesta vom avea şi apă bună, cât ne trebuie, plus facem şi locuri de muncă. La toate acestea se adaugă venituri proprii la bugetul local“, spune Ivanov.
Sursa: Adevarul