Zeci de vile ilegale la marginea orasului

Controalele derulate de specialistii Directiei urbanism din cadrul Primariei Botosani au scos la iveala faptul ca multi botosaneni si-au ridicat case fara a solicita autorizatie sau in baza unor autorizatii date pentru anexe gospodaresti. Respectivii au fost somati sa intre in legalitate, dar nu au fost aplicate santiuni desi legislatia prevede chiar demolarea imobilelor construite ilegal.

Practic, desi in lege un drum trebuie sa aiba intre opt si zece metri, in realitate intre constructiile finalizate sau aflate in curs de finalizare au fost lasate niste alei inguste de 3-5 metri, care nu pot fi inregistrate la Oficiul Judetean de Cadastru, ceea ce inseamna ca pe respectivele artere nu se pot extinde retelele de utilitati si nici nu este posibil accesul masinilor
 de pompieri sau ale ambulantei.

Cartiere intregi neautorizate

In zona Cismea, au fost verificate 169 de cladiri si a rezultat ca 135 nu au autorizatie.

Aleea Iacob Iacubovici are opt metri latime, dar numai pe o anumita portiune betonata, dupa care ajunge la trei metri. Nu poate fi catalogata ca strada, conform normativului. Aici au fost ridicate 20 de cladiri, din care 19 nu au autorizatii. Aleea Dumitru Furtuna este paralela cu Iacob Iacubovici, are 6 metri, cinci constructii, toate fara autorizatie. Doar trei metri are Aleea Nicolae Pisoski, dar cu toate acestea aici sunt 11 cladiri, toate fara autorizatie. Toate aceste alei sunt in planul stang al strazii Dobosari, sensul de mers catre Cismea. Nici cladirile de la Strada Dobosari nu sunt toate in regula, pe partea cu numere pare din cele 20 de cladiri, 19 nu au autorizatie, in timp ce pe partea cu numere impare, la 32 de cladiri, 21 sunt fara autorizatie. 

Aleea Ludovic Daus care face legatura dintre cartierul ANL Cismea cu Strada Valcelei, sunt 17 cladiri, toate fara autorizatie. Municipalitatea doreste transformarea aleii in strada cu prelungirea retelei de canalizare si apa
, numai ca sunt probleme pe o portiune de cateva sute de metri, unde proprietarii nu sunt de acord cu largirea aleii. Pe Strada Valcelei sunt 23 de constructii, dintre care 20 ridicate fara documente legale. In arealul denumit "loturi zona ANL" sunt 33 de cladiri dintre care 15 fara autorizatie.

In zona Cismea locuiesc si fostul subprefect Paul Popa si Eugen Panzaru, fostul sef al serviciului Pasapoarte. Daca cei doi oficiali detin autorizatii de construire, nu acelasi lucru se poate spune de vila unde locuieste viceprimarul Florin Ghiorghita. Intrebat daca pentru acea vila exista autorizatie, Dan Sandu a evitat un raspuns transant, replicand "nu stiu, trebuie sa-mi intreb colegii". Nici alti reprezentanti ai Primariei nu au dorit sa abordeze subiectul. "Nu comentez astfel de subiecte, veniti cu ceva serios", a fost raspunsul dat de viceprimar.

Si la cladirile cu acte sunt probleme

In zona Cornisa, dincolo de Ocolitor Pacea, in urma controlului derulat in mai 2010, au fost identificate 47 de constructii, dintre care doar 25 au autorizatii pentru locuinte, anexe gospodaresti  sau spatii de productie prestari servicii. Problema este ca doar in cinci cazuri este respectata autorizatia, in rest, fie suprafata e mai mare decat cea trecuta in proiectul tehnic, fie au fost ridicate locuinte in loc de anexe gospodaresti.

Locuitorii din zonele mentionate sunt reticenti la acest subiect si au refuzat sa discute cu reporterii cotidianului Monitorul de Botosani.

"Speram ca pana la urma vor intelege ca de fapt astea sunt obligatiile lor. E foarte clar, legea spune daca nu exista drum
, nu dai autorizatie pentru locuinta, pentru ca nu ai cum ajunge acolo. In momentul in care ei ajung sa respecte cerinta asta si noi o sa putem da autorizatii de constructie", a mai spus Dan Sandu, arhitect sef.

Zona Lebada nu a fost deocamdata verificata in ce priveste detinerea autorizatiilor de constructie.

Numar infim de sanctiuni

Reprezentantii Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) spun ca nu pot face controale decat prin tematici de la nivel central sau pe baza reclamatiilor primite. In acest context, inspectorii spun ca primii in masura sa verifice sunt reprezentantii primariilor. De la inceputul anului, IJC a aplicat in judet sapte sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru lipsa autorizatiilor de constructie, valoarea lor totala ajungand la 20.000 lei. 

Viceprimarul Catalin Alexa sustine ca proprietarii cladirilor nu pot invoca faptul ca nu li se elibereaza autorizatie din cauza birocratiei. "Problema cea mai mare pleaca de la divizarea terenului. Practic, au fost parcele mai mari pe care le-au tot divizat, cum au crezut de cuviinta, dar  divizarea trebuia facuta in urma unui certificat de urbanism. Chestiunea asta era obligatorie, dar nu a pus-o nimeni in exploatare. Certificatul impunea si necesitatea intocmirii unui Plan Urbanistic Zonal prin care se reglementa zona si stiau ce au de facut si cum anume poate fi structurata zona construibila", spune Catalin Alexa. Potrivit acestuia, la parcelarea unor terenuri trebuia stabilit care sunt drumurile principale si aleile secundare, ori cei cativa metri lasati intre proprietati nu sunt suficienti pentru a fi transformati in drumuri.

Lipsa actelor aduce prejudicii bugetului local

Neintrarea in legalitate reprezinta pierderi pentru bugetul local, in conditiile in care respectivele constructii nu sunt impozitate. "In acest an am emis 31 de somatii persoanelor care nu erau in legalitate" a declarat Dumitru Neamtu, director adjunct Directiei de Impozite si Taxe Locale.

Arhitectul sef al municipiului spune ca situatia e aproape catastrofala, insa doar proprietarii caselor pot sa o indrepte.