Autoritățile botoșănene sunt pregătite de ce e mai rău. Acestea iau măsuri pentru prevenirea situațiilor de risc pentru cetățeni, în condițiile în care județul nostru se află sub cod galben de furtuni până marți, la ora 21.00.
Reprezentanții Instituției Prefectului Botoșani au precizat că la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o ședință operativă convocată de secretarul de stat dr. Raed Arafat și secretarul de stat Mihai Dan Chirică la care au participat în sistem videoconferință prefecții din județele vizate de avertizările hidro-meteorologice.
La videoconferință au mai participat inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan- Paul Iamandi, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale de Meteorologie, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, precum și ai structurilor centrale și teritoriale ale MAI.
Secretarul de stat Raed Arafat a solicitat prefecților să verifice punctele critice semnalate în evaluarea Ministerului Apelor și Pădurilor, astfel încât să fie luate, acolo unde este nevoie, măsuri de prevenire a revărsării apelor, inclusiv de supraînălțare a digurilor. De asemenea, a atras atenția asupra comunicării operative a oricăror situații de risc și anunțarea din timp a situațiilor care necesită manevre de forțe și mijloace tehnice din județele neafectate de fenomenele hidro-meteorologice.
La rândul său, secretarul de stat Mihai Chirică a reamintit prefecților să prioritizeze în evaluările pe care le realizează obiectivele care sunt vitale pentru desfășurarea în condiții de normalitate a vieții comunității. Totodată, a cerut prefecților să solicite de îndată, dacă este cazul, ajutoare umanitare care pot fi scoase în regim de urgență de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
În încheiere, secretarul de stat Raed Arafat a solicitat ca autoritățile centrale și locale să comunice prompt și eficient către populație măsurile luate în scop preventiv și pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice.
Efectivele MAI sunt pregătite să intervină în teren la orice situație de risc care poate apărea, iar monitorizarea misiunilor din teritoriu se realizează prin Centrul Național de Comandă Integrată care funcționează la nivelul ministerului.
Potrivit ANM, în următoarele zile vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie și căderi de grindină.
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 96 de ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.