"Drumul mortii" ar putea intra in reabilitare in cursul acestui an, in cel mai optimist caz din toamna, scrie, in editia sa de vineri, Monitorul de Botosani. Potrivit acestuia, zece firme de constructii si-au depus ofertele de reabilitare a tronsonului care face legatura judetului cu vestul tarii.
"Ofertele sunt analizate de o comisie. Dupa ce se vor adjudeca lucrarile si se va consuma si perioada legala de depunere a contestatiilor, vor incepe si reabilitarile in teren", a mentionat, pentru Monitorul de Botosani, Viorel Scutaru, directorul general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi, adaugand ca la inceputul anului au fost aprobati de guvern indicatorii tehnico-economici pentru drumul Botosani-Dumbraveni (Suceava). Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic au fost finalizate si au costat un milion de lei
Soseaua ar putea fi largita in rampe
Pentru 16,23 kilometri dintre Botosani si Dumbraveni judetul va primi aproape 14,6 milioane lei. Lucrarile vor putea incepe din zona Botosaniului spre Suceava, avand in vedere ca tronsonul de pe raza judetului nostru este si cel mai afectat. Va fi pastrata platforma actuala cu cele doua benzi de mers, insa va fi consolidata. Proiectul nu exclude varianta amenajarii si celei de-a treia benzi in urcare pentru TIR-uri. In plus, vor fi consolidate podurile si se va aloca o mare atentie pentru amenajarea santurilor de scurgere a apelor. Vor fi amenajate si parcari pentru masinile de mare tonaj, iar parapetii metalici din zonele Hutani si Baisa vor fi inlocuiti. Panourile de semnalizare vor fi completate in zonele in care se impune.
Doi ani de lucrari
Lucrarile se vor derula cel mai probabil pe o perioada de doi ani. Potrivit oficialilor judetului dar si celor de la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, in acordarea banilor pentru modernizarea arterei s-a tinut cont de faptul ca aceasta este una dintre cele mai proaste din regiune, desi este folosita intens, asigurand si legatura cu aeroportul de la Salcea.
La fiecare ploaie, pe drumul spre Suceava se inregistreaza accidente rutiere, multe foarte grave. In ultimii cinci ani, pe portiunea de 16 kilometri au avut loc peste 100 de evenimente rutiere soldate cu 14 morti, 29 de raniti grav si 122 raniti usor.
Pentru ca drumul sa intre in reparatii capitale au intervenit de nenumarate ori parlamentarii botosaneni si oficialii administratiei locale. "Voi continua demersul pe care l-am facut deja la Ministerul Transporturilor, pentru ca lucrarile sa inceapa in cel mai scurt timp posibil", a subliniat prefectul Cristian Roman.
Legatura cu judetul Iasi nu a primit bani
Nu aceleasi vesti bune sunt si pentru drumul spre Iasi, care va ramane in acest an doar la stadiul de peticiri. Desi este unul din cele mai importante drumuri care prezinta numeroase degradari din cauza depasirii perioadelor de exploatare, a traficului greu si a insuficientei lucrarilor de intretinere, reabilitarea tronsonului nu intra in discutiile guvernantilor. Drumul este afectat pe sase sectoare, cu probleme de stabilitate a terasamentelor, de 1,9 kilometri.
Mai mult, botosanenii s-ar fi putut bucura de un drum mai scurt cu 25 de kilometri si la standarde europene, daca autoritatile locale ar fi colaborat cu cele din Iasi la varianta prin Plugari. In prezent, conducerea Consiliului Judetean (CJ) ia in calcul varianta finantarii din fonduri proprii, presedintele CJ, Mihai Tabuleac adaugand ca asteapta totusi ca executivul sa demareze programul anuntat de mai mult timp, respectiv de a moderniza drumuri nationale, in care sa fie inclus si tronsonul din judetul Botosani. Valoarea aproximata pentru reabilitarea a 32 de kilometri este de aproape 39 de milioane de lei.