Mai mult de un sfert dintre senatorii care votat luni proiectul de Cod Administrativ – care prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşi locali – vor beneficia de rodul votului lor. Înainte de a deveni senatori, aceştia au fost aleşi locali în categoriile beneficiare de pensii speciale conform proiectului de lege: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
Senatul a adoptat luni, cu 85 de voturi ”pentru”, 21 voturi ”împotrivă” și 11 abțineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate.
În fişa votului electronic de la Senat se vede cum a votat fiecare senator în parte. Am verificat, doar în cazul senatorilor care au votat „pentru” adoptarea Codului Administrativ conţinând pensii speciale pentru aleşii locali, dacă în cariera lor politică au ocupat vreuna dintre funcţiile vizate de lege: primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean. Cu alte cuvinte, dacă au votat pentru viitoarele lor pensii speciale.
Dintre cei 85 de senatori care au votat pensii speciale pentru aleşii locali, 25 au ocupat, după 1992, măcar una dintre funcţiile vizate de proiectul de lege. Cei 85 provin de la următoarele partide politice: ALDE (8), PNL (3), PSD (65), Neafiliaţi (1), UDMR (8).
25 dintre ei au fost, potrivit CV-urilor publicate pe pagina Senatului, fie primar, fie viceprimar, fie preşedinte, fie vicepreşedinte de consiliu judeţean. Unii au ocupat succesiv mai multe funcţii alese la nivel local.
Trebuie precizat că proiectul de Cod Administrativ este un document stufos, care are ca scop declarat simplificarea şi unificarea legislaţiei în domeniului administraţiei publice, nu numai acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali.
Cei 25 de senatori care şi-au votat viitoarele pensii speciale
Senatori ALDE
Mihai Ruse, primar com. Măxineni, jud. Brăila
Ilie Niţă, vicepreşedinte CJ Suceava
Viorel Ilie, primar Moineşti, Bacău
Senatori PNL
Marius Nicoară, preşedinte CJ Cluj
Senatori PSD
Paul Stănescu, preşedinte CJ Olt
Liviu Mazilu, vicepreşedinte CJ Mehedinţi
Victorel Lupu, vicepreşedinte CJ Iaşi
Florin Cârciumaru, primar Târgu Jiu
Marian Pavel, primar com. Gheorghe Lazăr, jud. Ialomiţa
Gabriel Leş, viceprimar Satu Mare
Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa
Renică Diaconescu, preşedinte CJ Olt
Gheorghe Pop, vicepreşedinte CJ Sălaj
Dan Manoliu, vicepreşedinte CJ Neamţ
Emanoil Savin, primar Buşteni
Cornel Resmeriţă, primar Lupeni
Nicolae Marin, primar com. Pechea, jud Galaţi
Emilia Arcan, preşedinte CJ Neamţ
Nicolae Avram, primar com. Şura Mare, jud. Sibiu
Doina Federovici, vicepreşedinte CJ Botoşani
Lucian Trufin, primar com. Vlăsineşti, jud. Botoşani
Adrian Benea, preşedinte CJ Bacău, viceprimar Bacău
Ovidiu Marciu, viceprimar Giurgiu
Senatori neafiliaţi
Gheorghe Baciu, primar Întorsura Buzăului, jud. Covasna
Senatori UDMR
Attila Laszo, viceprimar Cluj Napoca
Sursa: RomaniaTV
Doina Federovici e pe lista…Vai, ce surpriza! Glumesc, desigur… Nimeni nu mai credea ca aceasta „duamna” chiar o sa rateze momentul de a-si indesa in buzunare niste bani nemunciti, in timp ce le plange de mila celor saraci! „Pupa-i in bot si papa-le tot” a devenit singurul „program de guvernare” psd-ist.