Invitaţie la hram, marţi, când creştinii sărbătoresc Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon în satul Lupăria

Preotul paroh a Bisericii "Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon" din satul Lupăria, comuna Prăjeni, Iliuţă-Gabriel Bortaş, invita toti credinciosii sa participe, marti, 27 iulie, la hramul bisericii."Începând cu anul 2008, la resfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Sf. Dumitru”, din satul Lupăria, comuna Prăjeni, jud. Botoşani, prin grija PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, întreg satul şi toţi credincioşii au primit un nou ocrotitor şi ajutător în rugăciune către Dumnezeu, pe Sfintul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, care se sărbătoreşte în Biserica Ortodoxă pe data de 27 iulie al fiecărui an.

Locuitorii satului au înţeles repede că acest sfânt a devenit foarte important pentru comunitatea noastră, astfel că în anul 2009 a fost prima sărbătorire a sfântului amintit, care este ocrotitor de orice boală şi „cu multă îndrăzneală la Dumnezeu pentru noi păcătoşii”, iar la slujba organizată în cinstea acelui eveniment au luat parte credincioşi din toată comuna, dar şi autorităţile locale, chiar dacă este un sfânt cu cruce neagră, acest lucru însemnând că pentru mulţi ziua de 27 iulie este o zi obişnuită.

      Pentru că s-a dovedit totuşi o zi importantă pentru mulţi dintre noi, ca şi credincioşi ai satului Lupăria mai ales, anul acesta programul liturgic va lua amploare, astfel că vom organiza slujba Vecerniei în seara zilei de 26 iulie, iar noaptea va fi o slujbă specială (ca la mănăstire), urmând ca a doua zi să oficiem Sf. Liturghie în sobor cu mai mulţi preoţi slujitori.

Pentru că  Sf. Pantelimon este un sfânt ocrotitor de boală vom oficia şi Taina Sf. Maslu pentru toţi credincioşii bolnavi sufleteşte şi trupeşte, imediat după Sf. Liturghie. După programul liturgic, va avea loc susţinerea unei piese de TEATRU cu actori şi păpuşi (organizată în colaborare cu Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani) în care interpreţi vor fi copiii creştini ai parohiei, care sunt şi membrii în corului Bisericii.

      Încercăm prin această activitate să culturalizăm evenimentul religios şi în acelaşi timp să oferim şi un moment de destindere pentru locuitorii şi invitaţii care vor lua parte la eveniment. Dorim însă foarte mult să apropiem copiii, „viitorul nostru”, de Biserică, de Dumnezeu şi de ce nu şi de adevăratele valori ale vieţii, care pot fi învăţate şi printr-o piesă de teatru.

      Activitatea se va încheia prin participarea tuturor la o agapă creştină  (o masă festivă), iarăşi cu rol de a apropia pe credincioşi unii de alţii".