Activitatea celor 166 de directori și directori adjuncți de școli din județul Botoșani va fi evaluată de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Inspecțiile vor începe în luna august, a anunțat inspectorul general al IȘJ, Gabriel Hârtie.
Inspecţiile de evaluare vizează activitatea directorilor pe anul şcolar 2017-2018 . În urma evaluării directorii vor primi calificative și vor ști dacă vor mai sta sau nu la cârma unităților de învățământ și în anul școlar viitor.
De asemenea, ei vor trebui să îşi facă o autoevaluare
”Vom face evaluarea directorilor undeva în luna august. Ei au termen ca până în luna iulie să prezinte la Inspectoratul Școlar un raport de autoevaluare împreună cu documente, după care echipe formate din patru inspectori vor merge la fiecare unitate de învățământ. Pe lângă evaluarea care se va face în luna august la unitatea de învățământ, vom ține cont și de activitatea dumnealor pe parcursul anului școlar”, a spus Hârtie.
Întrebat dacă sunt directori care nu și-au făcut treaba, șeful IȘJ a spus: Prefer să răspund la sfârșitul lunii august”.
Inspectorate scolare nu exista nicaieri in UE, cu exceptia Romaniei. Principalul motiv pentru existenta lor este acela de a controla dpdv politic intreg invatamantul. Ar trebui desfiintate si atribuitiunile lor pe linie de invatamant sa treaca sub tutela primariilor. In fond, interesul pentru un invatamant de calitate este al comunitatilor locale. Eu, ca cetatean, as putea vota primarul si in functie de interesul pe care-l are fata de invatamant. Din pacate, evaluarile sunt doar un mod de a tine sub control politic pe directori. Cei care sunt evaluati cu „nesatisfacator” sunt doar cei care caraie impotriva partidului, nu si cei care sunt incompetenti. Cei din urma sunt foarte utili inspectoratului pentru ca sunt usor de controlat. V-ati intrebat vreodata de ce sunt asa de multi profesori de sport in functii de director…?