Senatul României a votat în data de 22 mai 2018 inițiativa legislativă ce modifică Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole.
Prin clarificarea dreptului de preempțiune și introducerea în categoria preemptorilor atât a tinerilor fermieri cât și a proprietarilor de teren vecini, prin stabilirea condițiilor pe care arendașii trebuie să le îndeplinească cu privire la domiciliu atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice, prin impunerea unei experiențe în activitățile agricole și în același timp a demonstrării existenței unor venituri realizate din activități agricole pentru persoane juridice, au fost create premisele asigurării unor şanse reale fermierilor de a avea acces în condiţii egale de preţ, la achiziţionarea terenurilor propuse spre vânzare.
Totodată, s-a stabilit un termen de 15 ani pentru revânzarea terenurilor agricole şi s-a dat posibilitatea achiziţionării acestor terenuri numai de către statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în cazul vânzărilor succesive, condiție care va descuraja tranzacționarea terenurilor agricole în scop imobiliar.
„Fiind un punct foarte important în programul de Guvernare al PSD, susținută și votată de toți senatorii din coaliția de guvernare și nu numai, inițiativa stabilește măsurile de reglementare a vânzării terenurilor agricole, teren agricol bun național și european, singurul care nu poate fi multiplicat sau replicat. De mai bine de 10 ani, acest bun național a fost folosit cu predilecție în interes imobiliar speculativ, iar acest fenomen trebuia stopat. În România s-au vândut milioane de hectare de teren agricol, ajungându-se ca unele dintre acestea să fie tranzacționate succesiv chiar și de 10 ori.” a declarat senatorul Lucian Trufin secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.
Modificările aduse Legii 17/2014 și votate de Senatul României corespund solicitărilor multiple ale fermierilor și în același timp sunt similare cu măsuri luate și de alte state europene care au înțeles să-și protejeze acest bun național unic și anume terenul agricol.