Peste 3700 de elevi din județele Botoșani și Iași vor participa la sesiuni educative pentru prevenirea infecției cu virusul HIV. Sesiunile se desfășoară într-un mod inedit: îmbină informații de educație pentru sănătate cu momente de stand-up comedy. Aceste cursuri sunt parte din proiectul „Stand-up: Educație pentru prevenirea HIV” al Asociației Semper Musica, realizat cu sprijin financiar oferit de Fundația Orange.
Proiectul se adresează tinerilor din 15 licee aflate în comunități rurale și urmărește să îi informeze despre infecția cu virusul HIV, transmitere, depistare, tratament, dar și metode de protecție.
În plus, prin proiect se oferă consiliere online gratuită prin intermediul aplicației Whatsapp pentru aproximativ 500 de tineri din toată țara, care au nevoie de sfaturi medicale legate de infecția cu HIV, infecții cu transmitere sexuală, contracepție și servicii medicale.
„După ce peste 30 de licee din România au găzduit deja sesiuni de acest gen, ne bucurăm că putem ajunge și în județele Botoșani și Iași. Unitățile de învățământ abordează rar această temă a infecției cu HIV, din cauza lipsei de expertiză a cadrelor didactice, iar părinților le este dificil să le vorbească propriilor copii despre HIV. Așa că tinerilor nu le rămâne decât să se informeze din grupul de prieteni și de pe internet, două surse de informații care de cele mai multe ori includ date eronate.” a spus Alexandru Gheorghiu, Președintele Asociației Semper Musica.
Conform Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției HIV/SIDA în România, Prof. Dr. Matei Balș, județele Botoșani și Iași se află pe locul al 6-lea în țară, în ceea ce privește numărul de noi cazuri de HIV înregistrate în 2017.
Proiectul a câștigat una dintre finanțările de 32.000 lei oferite de Fundația Orange prin concursul „Susține un ONG!”, alături de alte proiecte de sănătate, mediu, dezvoltare comunitară etc, prin care angajații Orange sunt încurajați să propună și să coordoneze, alături de un ONG partener, proiecte de filantropie în care cred.