Ploile abundente lasa Botosaniul fara piine

 Precipitatiile din ultima perioada si temperaturile scazute au distrus culturile de grau, informeaza Tele”M.
Vremea rea a intarziat recoltatul, boabele s-au innegrit si cad, iar agricultorii sunt disperati la gindul ca banii si munca lor s-au irosit. Asa arata spicul de grau in perioada cind trebuie recoltat de pe camp. Vremea rea i-a afectat procesul de coacere, iar din cauza umiditatii excesive semintele s-au innegrit, au incoltit si au putrezit. Nu mai avem ce culege, spun proprietarii de terenuri. Din punctul lor de vedere, cultura de grau este calamitata in proportie de peste 80%. Este si cazul unui producator din Botosani care a cultivat grau pe 500 de hectare, a cheltuit 1.500 de lei pe hectar si totul s-a dus pe apa sambetei.

„Productia e afectata spre 100%. Daca ploua in continuare, foarte multe soiuri nu vor mai fi recoltate deloc", spune Gavril Patache, director Comcereal.

Specialistii in agricultura vor face verificari in teren pentru a constata cat se va pierde din productie si care vor fi consecintele pagubelor.

"Graul, in momentul de fata, este afectat de conditiile meteorologice, ploi abundente si va fi depreciata calitatea graului. In momentul de fata evaluam aceste pagube", a declarat Cristian Delibas, directorul Directiei Agricole.

Fermierii care si-au asigurat terenurie si cei care au lanurile in zonele calamitate de inundatii mai pot spera la despagubiri din partea Guvernului.