Iulia Elena Suceveanu este elevă în clasa a XI -a a Colegiului Naţional „A.T.Laurian” şi are o pasiune extrem de serioasă: cercetarea istorică. Ajutată de profesorul Tana Onofrei, Iulia caută şi descoperă aspecte mai puţin cunoscute despre timpurile de altădată, fotografii şi informaţii ce aduc noi perspective evenimentelor pe care noi, ceilalţi, credem că le cunoaştem deja.
Graţie pasiunii sale, tânăra s-a calificat la faza naţională a Sesiunii de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, după ce, pe 17 mai, a primit punctajul cel mai mare din rândul concurenţilor botoşăneni. Lucrarea Iuliei s-a intitulat Voluntarii ardeleni şi bucovineni implicați în actul Marii Uniri şi a susţinut-o în cadrul secţiunii de istorie a românilor.
„Este o lucrare ştiinţifică din toate punctele de vedere: cu note de subsol, bibliografie. A prezentat-o foarte frumos, cu stăpânire de sine, cu un suport vizual constând în fotografii căutate şi găsite de ea deosebit de sugestive, de altfel.”, ne-a explicat profesorul Tana Onofrei.
Descoperirea aspectelor mai puţin cunoscute chiar despre istoria proprie poate oferi satisfacţii deosebite, fotografiile utilizate de Iulia ilustrând momente inedite ale Marii Uniri: scene de luptă, soldaţi români luaţi prizonieri în Siberia, unirea voluntarilor de la Cernăuţi şi Alba-Iulia.
Mai multe detalii despre istoriile evenimentelor de acum 100 de ani nu am primit, întrucât lucrarea va fi prezentată la etapa naţională de la Arad a Sesiunii de referate în perioada 26 – 29 iulie, când botoşăneanca va trebui să performeze din nou prin supriderea subtilităţilor şi a esenţei crâmpeelor de istorie pe care România le sărbătoreşte în acest an.