Europarlamentarul Cătălin Ivan a organizat în luna iunie o conferinţă privind vizibilitatea politicilor europene în mass-media naţională, regională şi locală

Europarlamentarul Cătălin Ivan a organizat în luna iunie o conferinţă privind vizibilitatea politicilor europene în mass-media naţională, regională şi locală, în privinţa ziariştilor români. Invitat a fost şi raportorul PE pe această temă, Morten Lokkegaard.

"Pe de-o parte sunt politicienii care din punctul lor de vedere ar trebui să fie în fiecare zi la TV, pe prima pagină de ziar, ştirile la radio să înceapă şi să se termine cu ei. Avem de asemenea mass-media care are interesul de a câştiga o cotă de piaţă cât mai mare, de a fi cât mai spectaculoasă în ştirile pe care le prezintă şi în dezbaterile pe care le realizează şi are interesul ca acei consumatori de media să fie captivi în măsură cât mai mare postului de TV, ziarului, radioului în cauză", a spus Ivan.

Eurodeputatul PSD a spus că în campania pentru alegerile europarlamentare nu a putut aborda teme europene, problemele ridicate în dezbateri fiind cele de strict interes al cetăţenilor, care ţineau de viaţa de zi cu zi a fiecăruia.

"Indiferent ce faci acolo unde te duci, munca ta trebuie să se reflecte concret, imediat în viaţa de zi cu zi a celor care te-au trimis acolo", a adăugat el.

"În PE discutăm foarte mult despre ceea ce face mass-media, rolul pe care mass-media ar trebui să-l aibă în societate, rolul educativ, rolul de formator de opinie. Pe de altă parte, suntem supăraţi, unii dintre noi, că cetăţenii nu sunt foarte atenţi la activitatea noastră şi există colegi care ar tinde să spună că nu-i vina noastră, e vina lor că nu sunt atenţi şi că nu sunt preocupaţi de problemele UE. Adevărul este undeva la mijloc, dar mai degrabă spre PE pentru că într-adevăr cetăţenii ca să se simtă europeni ar trebui să înveţe despre instituţiile europene din primele clase de şcoală, din fragedă pruncie", a spus eurodeputatul PSD.

"Spunea cineva că marea problemă a UE este că multă lume trăieşte în UE dar nu este nici măcar unul care-şi doreşte să moară pentru UE. Prin urmare, în momentul în care vor începe să existe şi oameni care să-şi dorească să moară pentru UE atunci vom putea discuta de poporul european, de cetăţeanul european", a spus Ivan.