După greva de avertisment din spitale, Legea salarizării şi Regulamentul de sporuri pentru personalul din spitale se vor modifica, au anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, sindicatele din sănătate au anunţat că vor renunţa la grevă.
Conform unor surse citate de Realitatea TV, Lia Olguţa Vasilescu şi Darius Vâlcov s-ar fi opus modificării Legii salarizării, însă atunci când şi-au dat seama că sindicatele din sănătate nu vor renunţa la grevă au cerut o soluţie de la ministerul de Finanţe.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat că în urma discuţiilor cu sindicatele din sănătate s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate în mod subiecte.
„Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor a fost aplicată în mod subiectiv”, a afirmat Sorina Pintea, adăugând că doar doua spitale au declarat că au avut scăderi salariale.
„În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării”, a mai spus ministrul Sănătăţii, adăugând că se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi a Regulamentului sporurilor
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat, de asemenea, că cele mai multe scăderi salariate erau doar în două spitale. Conform datelor transmise către ministrul Muncii, 7000 de persoane din sistemul sanitar au primit mai puţin bani în urma aplicării Legii salarizării şi a Regulamentului de sporuri.
„O modificare are în vedere scoaterea gărzilor în afara plafonului de 30%”, a spus acesta.
„Şi autorităţile locale şi managerii de spitale trebuie să respecte Regulamentul de sporuri. Aplicarea măsurilor anunţate depinde de aplicarea corectă a legii”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a mai anunţat că se acordă sume compensatorii pentru angajaţii care au înregistrat scăderi salarizare. „Aşadar, nu mai putem vorbi de scăderi de venituri în sistemul de sănătate”, a completat aceasta.
Lia Olguța Vasilescu a precizat cum va fi modificată legea:
”1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.
2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.
3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.
4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.
5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.
6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.
7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.
Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.
Ca urmare a acestui Acord, reprezentanții organizațiilor sindicale au consimțit să renunțe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018”, a anunţat Vasilescu.
Sursa: Realitatea.net
S-a schimbat schimbarea. tipic pentru o guvernare la „plesneala”