O primărie din județul Botoșani va implementa un proiect în cadrul căruia va plăti copiii să meargă la școală, tinerii să învețe o meserie, însă în același timp va finanța oamenii cu idei pentru ca aceștia să deschidă o afacere.
Este vorba de Primăria comunei Hilișeu Horia care a beneficiat de o finanțare de 16,7 milioane de lei pentru proiectul „Reducerea sărăciei prin activități integrate în comunitățile marginalizate ”, care presupune, printre altele, sprijinirea copiilor cu risc de abandon, susținerea tinerilor să urmeze școli de ucenici, angajarea a peste 200 de persoane, dar și finanțarea unor afaceri locale. De asemenea, vor fi refăcute casele celor mai sărace familii și vor fi montate panouri fotovoltaice pentru localnicii necăjiți.
În proiect vor fi incluse 592 de persoane, de la copii până la adulți.
Participanții la proiect vor fi stimulați financiar. Astfel, 106 copiii vor primi o bursă anuală de 1.800 de lei, timp de trei ani, și vor beneficia și de bani de masă caldă de 17 lei/zi. Aceleași avantaje vor fi acordare și adulților care vor dori să își continue studiile până la absolvirea a opt clase.
De asemenea, 90 de tineri cu vârste între 16 și 25 de ani vor deveni ucenici în societăți mari din zona Dorohoiului. Ei vor beneficia de transport și va fi remunerat de angajatori. Firmele care îi acceptă pe ucenici vor primi 1.100 lei/lună pentru fiecare ucenic.
Alți 375 de locuitori din Hilișeu Horia vor participa la cursuri de calificare profesională, care vor dura trei luni, participanții beneficiind de o subvenție de 1.800 lei/cursant.
Totodată, prin proiect se vor crea 205 locuri de muncă. Angajatorii vor beneficia lunar de 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare persoană angajată.
„Avem obligația să creeăm 205 locuri de muncă. Asta este partea cea mai frumoasă a proiectului, să nu mai avem atât de multe persoane asistate social. Și mie mi-e rușine când văd persoane voinice, sănătoase, care vin să le dăm ajutoare sociale. 205 din cei 380 care sunt asistați social la momentul de față le acordă șansa să ocupe locuri de muncă în comunitatea noastră, cât și în împrejurimi”, a spus primarul Ioan Butnaru.
Un alt obiectiv interesant al acestui proiect este finanțarea a 21 de afaceri ale unor localnici cu inițiativă. Prin proiect se va acorda 113.392 lei pentru fiecare din cele 21 de planuri de afaceri propuse. Fiecare plan de afaceri va prevedea crearea de la unu la cinci locuri de muncă și va trebui să funcționeze cel puțin un an și șapte luni.
De asemenea, 24 de locuințe din Corjăuți și Hilișeu Crișan care aparțin unor familii foarte sărace vor fi reabilitate, ele urmând să dispună și de panouri fotovoltaice pentru a asigura energia electrică.
Iată obiectivele proiectului de la Hilișeu Horia:
- Reducerea fenomenului de abandon școlar pentru 106 elevi din comunitățile marginalizate prin programe tip școală după școală, a două șansă și prin consiliere la care vor participa și câte 1 părinte pentru fiecare elev în parte
- Ucenicie pentru 90 tineri din comunitățile marginalizate
- Informarea, consilierea, orientarea și medierea pe piață muncii a 486 membri ai grupului țintă;
- 375 membri ai grupului țintă formați profesional prin participarea la cursuri de calificare;
- Crearea a 205 locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor;
- Sprijinirea a 21 membri ai grupului țintă în vederea înființării unei noi afaceri
- Dezvoltarea de servicii sociale în cadrul comunităților marginalizate din comună solicitant
- Condiții de locuit îmbunătățite prin reabilitarea a 24 locuințe și montarea a 41 sisteme de panouri fotovoltaice în comunitățile marginalizate