Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, vineri, la Botoșani, că finalizarea lucrărilor la acumularea de la Vârfu Câmpului reprezintă prioritatea zero, pentru a pune la dispoziția cetățenilor din județul Botoșani apa potabilă. Ministrul a spus că în acest an au fost alocate fonduri pentru a actualiza indicatorii tehnico-economici prin CTE pentru această investiție, începută în octombrie 1987, după care se va face reactualizarae Studiului de Fezabilitate și reevaluarea bucății de proiect care a rămas de finalizat.
”A avut perioade în care s-au alocat fonduri pentru această investiţie şi perioade în care a rămas, să spunem aşa, fără alocări de fonduri. În proiectul iniţial, valoarea acestei investiţii este de 168 de milioane de lei, in care până acum, în cei 31 de ani, s-au alocat 118 milioane de lei, rămânând din valoarea proiectului iniţial aporoximativ 50 de milioane de lei de investit, dar problema este că valorile care s-au calculat în 1987 şi după aceea nu mai sunt de actualitate, în sensul că toate investiţiile care mai trebuie făcute categoric sunt la altă valoare la ora actuală”, a spus ministru Apelor și Pădurilor.
Ioan Deneș susține că va trebui rezolvată tot în acest an problema expropierii unor terenuri, întrucât în această acumulare sunt 300 de hectare de teren pe care sunt proprietari persoane fizice, juridice, primării.
”Pentru aceasta trebuie făcută o documentaţie de evaluare a acestor proprietăţi, pentru că aceste expropieri se fac prin despăgubirea proprietarilor şi, sigur, printr-o hotărâre de guvern, vor fi alocate aceste sume din bugetul de stat pentru ca aceste terenuri să poată fi expropiate. Doi, avem 115 hectare de fond forestier, din care 90 de hectare sunt arie naturală protejată, care, pe legislaţia care s-a modificat anul trecut, pe investiţii de utilitate publică, se pot scoate din fondul forestier, dar avem 25 de hectare de rezervaţie naturală care sunt undeva la începutul acumulării, care intră sub incidenţa legsilaţiei de mediu. Există pericolul, dacă nu găsim o soluţie pentru cele 25 de hectare din rezervaţia naturală, să nu poată fi pusă în funcţiune această investiţie care trenează de 31 de ani. Asta înseamnă că nu putem să face două lucruri extrem de importante. În primul rând, să punem la dispoziţia zecilor de mii de cetăţeni apa potabilă şi să asigurăm siguranţa şi securitatea lor împotriva inundaţiilor, pentru că aceste acumulări ştim foarte bine au un rol şi de preluarea de potenţiale viituri”, a precizat ministrul, care a adăugat totodată că nu i se pare normal ca o astfel de investiţie, cu o astfel de importanţă, să treneze atâţia ani.
Ministrul Apelor și Pădurilor nu a putut preciza când va fi finalizată investiția. În cazul în care se va da drumul la acumularea de la Vf. Câmpului, acumularea de la Bucecea, cea care alimentează cu apă municipiile Botoșani și Dorohoi dar și mai multe comune, ar putea fi închisă.
Ministrul a spus că acumularea de la Bucecea mai poate alimenta cu apă încă 15 ani județul Botoșani.
”La ora actuală, singura acumulare care poate să pună în securitate și siguranță deplină apa brută este acumularea de la Bucecea. Capacitatea inițială a acumulării de la Bucecea era de 10, 3 milioane mc, dar de-a lungul anilor ea s-a colmatat iar acum 80% este colmatată, respectiv avem 2,7 milioane mc apă brută. Dacă faci delșcomatare, practic nu mai poți furniza acea apă brută către orașul Botoșani, timp de câțiva ani de zile. Acest lucru nu se poate face la ora actuală, pentru că nu ar mai avea orașul Botoșani apa brută. Soluția este finalizarea acumulării de la Vf. Câmpului”, a mai spus ministrul.
One thought on “FOTO Ministrul Apelor și Pădurilor: Finalizarea investiției la acumularea de la Vf. Câmpului, începută în 1987, prioritate zero”