Administratorii unei firme din județul Botoșani au fost să plătească statului statului român o sumă uriasă, într-un dosar în care au fost acuzați de evaziune fiscală.
Nicușor Stănescu și Berculică Stănescu, doi bărbați de etnie romă din localitatea Ciurea- Iași, și-au înființat firma Agrovip Star SRL Hudești, prin intermediu căreia au prejudiciat statul român cu suma de 3,04 milioane de lei.
Cei doi au fost condamnați de Tribunalul Botoșani la câte trei ani de închisoare cu suspendare și au fost obigați să achite statului suma de 1,7 milioane de lei.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani au contestat latura civilă a acțiunii și au cerut la Curtea de Apel să îi oblige pe cei doi ieșeni la plata unei sume de 3,04 milioane de lei, iar instanța suceveană a admis definitiv și irevocabil acest lucru.
„Obligă pe inculpaţii Stănescu Nicuşor şi Stănescu Berculică, în solidar, să plătească părţii civile suma de 3.049.289,32 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând impozit pe profit şi TVA (în loc de 1.703.456 lei) la care se adaugă accesoriile fiscale calculate conform prevederilor art.173 Cod procedură fiscală, începând cu data de 31 decembrie 2011 şi până la achitarea integrală a debitului”, a decis Curtea de Apel Suceava.
Politistii de investigarea fraudelor din cadrul IPJ Botosani, cu sprijinul de specialitate al Directiei de Operatiuni Speciale – IGPR, au efectuat, pe 3 iunie 2013, trei perchezitii domiciliare in comuna Ciurea, judetul Iasi, la locuintele mai multor suspecti de evaziune fiscala si spalare de bani.
Anchetatorii au stabilit ca cele trei persoane, in calitate de administratori ai unei societati comerciale cu sediul in judetul Botosani, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, prin neinregistrarea veniturilor realizate din comercializarea de materiale de constructii, produse agricole si alte categorii de marfuri.
Totodata, sumele de bani incasate prin conturi bancare, ca si contravaloare a marfurilor, au fost retrase numerar, cu scopul declarat al efectuarii unor achizitii de deseuri feroase si neferoase, pentru care suspectii au folosit la unitatile bancare documente fictive. De asemenea, in aceeasi perioada, suspectii nu ar fi declarat cu exactitate sediul societatii, in scopul sustragerii de la efectuarea verificarilor si a inspectiei financiare, iar la scurt timp, au cesionat societatea in mod formal, in favoarea unei alte persoane, catre care nu au transmis insa niciun document de evidenta contabila.