Sistemul de compensare a medicamentelor va fi schimbat: la medicamentele mai scumpe contributia pacientului va fi mai mare

Sistemul de compensare a medicamentelor va fi schimbat, începând de luna aceasta. Pentru 1600 de medicamente, bolnavii vor contribui cu bani mai puţini decât până acum. De asemenea, cu cât medicamentele vor fi mai scumpe, cu atât contribuţia acestora va fi mai mare. Noul sistem, considerat mai eficient de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, este însă criticat de unii medici. Ei spun că acest sistem, care va deveni operaţional cel mai probabil cu 1 iulie, va purta pe drumuri bolnavii. Medicul Doru Culiceanu spune că se aşteaptă metodologia de aplicare a noului sistem de compensare a medicamentelor.

"Modelul nou de compensare este olandez. Acesta va influenţa decizia pacientului spre medicamentele cele mai ieftine. Deşi apare în listă ca şi compensat, medicamentul mai scump este compensat într-un preţ mai mic. Va creşte contribuţia pe care o va pune pacientul la medicament în cazul medicamentelor mai scumpe. De exemplu la un medicament de 60 lei, compensarea va fi de 3 lei, deci pacientul va scoate din buzunar 57 lei. Este o problemă foarte delicată, pentru că nu toate afecţiunile pot fi tratate cu medicamentele care sunt mai ieftine, datorită faptului că şi efectul lor este mai lent şi va scade accesul la medicamente de ultimă generaţie", a spus medicul Culiceanu. El spune că sistemul nou de compensare va crea un circuit vicios şi asta pentru că pacientul nu-şi va permite un medicament la care compensarea este mai mică, orientarea acestuia fiind spre unul mai ieftin şi care de multe ori nu este cel potrivit pentru boala lui. Mai mult, el spune că pacientul va fi purtat pe drumuri pentru că în cazul în care nu-i va conveni cât plăteşte din buzunar va reveni la medic pentru prescrierea unei alte reţete.

« Noi va trebui să îi spunem în cât timp va obţine o ameliorare sau cât îi controlează boala medicamentul care costă mai mult faţă de medicamentul care este mai ieftin şi pacientul va lua o decizie informată. Dar s-ar putea să existe riscul ca într-o anumită perioadă să apară decompensări. Noi vom întreba pacientul dacă are bani pentru medicamentul mai scump, dacă nu şi îl ia pe cel mai ieftin s-ar putea ca efectul să nu fie cel dorit”, a adăugat Culiceanu care spune că prin noul sistem cheltuiala va fi mai mică per medicament. De partea cealaltă, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că noul sistem este în beneficiul pacienţilor, pentru că vor fi medicamente pentru care ei nu vor scoate din buzunar niciun leu. Medicii vor trebui să stea de vorbă cu pacienţii, să le explice. Noi am făcut o şedinţă cu medicii de familie şi le-am explicat în ce constă noua modalitate de prescriere a medicamentelor compensate şi gratuite. Important este ca medicul să prescrie ceea ce trebuie, iar pacientul nu are decât de câştigat ", a precizat Rodica Huţuleac, preşedinta CAS Botoşani.