Un medic de familie din Botoșani și administratorul unei farmacii au fost ridicate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, după ce au fraudat bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu peste 840.000 de lei.
Medicul de familie din comuna Drăgușeni, Beatrice Irimia, și farmacista din aceeași comună, Raluca Andronic, au fost reținuți de oamenii legii în urma unor percheziții efectuate în cursul zilei de joi atât la locuințele lor, cât și la unitățile pe care le conduceau.
Ancheta a fost demarată după ce Casa de Asigurări a constatat nereglulile și a sesizat Poliția, care, sun coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunal, a făcut joi perchezițiile.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2017, omedicul de familie, de 44 de ani, a prescris şi eliberat în fals reţete medicale compensate pentru pacienţii de pe listele sale, reţete care au fost ulterior folosite de Raluca Andronic, de 29 de ani, administrator la o unitate farmaceutică, la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani pentru obţinerea ilegală a sumelor compensate de la bugetul de stat.
De asemenea, în baza unor documente justificative false, aceasta a solicitat la Casa de Asigurări de Sănătate şi a decontat ilegal servicii medicale neprestate în mod real către pacienţi.
Totodată, în sarcina administratorului s-a reţinut faptul că în aceeaşi perioadă, a solicitat decontarea reţetelor medicale compensate, prescrise şi eliberate în fals de către medicul de familie, consemnând fictiv pe reţete cu privire la eliberarea medicamentelor.
Pentru a justifica la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani eliberarea medicamentelor aferente reţetelor false, femeia de 29 de ani a consemnat în fals că a fost împuternicită de către titularii de reţete, precedând în acest mod în cazul a 333 reţete emise în anul 2016 şi 470 reţete medicale emise în anul 2017.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 846.000 de lei.
Cele două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în Cenreul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Botoşani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de obţinerea ilegală de fonduri şi fals intelectual, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.
este de ras cat spitalul nu deconteaza necesarul
de antibiotice sa dai vina pe altcineva
Preventia nu exista in sistemul de sanstate care este fraudat de 25 ani nu doar de mici farmacii ci in special de lanturile cu depozitele lor care cu ajutorul Casei de sanatate obtin banii prin frauda iar directorul casei face plangere la politie daca furnizorul respectiv farmacia are o Alta culoare politica !!!! Acest fenomen este generalizat in Romanica si nu izolat deoarece este produsul unui sistem bolnav care arunca in puscarie medicii si farmacistii ce au ramas in Romania sa mai profeseze unde nu se poate salarii decente