INTERVIU Dumitru Balan: „Numărul călătorilor a scăzut cu 30-40%”

maxi_taxi.jpg

Administratorul SC Microbuzul SRL, firma care asigură transporul cu maxi taxi în municipiul Botoşani spune că din cauza crizei numărul călătorilor a scăzut foarte mult fapt pentru care a fost obligat să renunţe la o parte din personal şi să găsească soluţii de reducere a cheltuielilor.

Criza a afectat activitatea de transport local?

Este o scădere. Atâta timp cât construcţiile, termopanele, confecţiile nu merg, omul nu o să se plimbe cu maxi taxi.  

Ce măsuri aţi luat?

Eu măsurile de eficientizare am început să le iau din toamna anului trecut. Am montat acele GPS-uri şi atunci am renunţat la dispeceri. Am făcut o economie de aproape un miliard de lei vechi. Am aproape trei luni de când am înfiinţat staţia PECO şi consumul s-a redus cu 20%-30%. A fost o metodă de eficientizare a activităţii.

Aţi făcut reduceri de personal?

De la 200 de salariaţi cât aveam acum trei-patru ani, am ajuns acum la 80. Am restructurat la sânge. La birouri sunt doar patru oameni. Am încheiat un contract cu o firmă autorizată care se ocupă de contabilitate şi cu una juridică.

miki1.JPG 

Veţi reduce şi din maşini?

Nu. Au fost la un moment dat 90 de microbuze, apoi 70 şi acum sunt 50. Nu prea mai am de unde reduce. Cu mai puţin de 50 de maşini nu pot face faţă pentru că trei zile lucrează şi una stau.

Ce investiţii intenţionaţi să mai faceţi?

În primul rând mă gândesc la modernizarea spălătoriei astfel încât să nu o folosesc doar pentru maşinile propriii.

Vor fi investiţii şi în parcul auto?

Deocamdată nu. Treptat eu am schimbat microbuzele vechi, iar cele existente sunt în regulă. Dacă va fi necesar mă gândesc să cumpăr maşini de 22 de locuri pe care să le folosesc la orele de vârf şi probabil doar pe traseul trei. O astfel de maşină ajunge la 70.000-80.000 de euro.

Cu cât a scăzut numărul călătorilor?

Faţă de anul trecut este o scădere de 30-40%. Cea mai mare problemă e pe traseul 1.